Мићаловићева је једном приликом сама открила да је име добила по Слободи Боди Трајковић, која је била чувена љубав Лоле Рибара. На ову идеју дошао је њен отац, док је играо монодраму "Иво Лола Рибар":

- Мој отац је играо монодарму 'Иво Лола Рибар', а Слобода Трајковић је била Лолина вереница. То је најлепша љубавна прича, попут нашег 'Ромеа и Јулије' - рекла је тада Боба, па додала да њена имењакиња на неки начин и данас живи, кроз њу.

Фото: АТА имагес

 

Слобода Трајковић, по којој је глумица добила име, рођена је по самом завршетку Првог светског рата, а њен отац, угледни апотекар Светолик, назвао ју је тако у име тријумфа слободе.

- Од првог сусрета је почела љубав, велика и предивна - причала је касније Слободина сестра Милица, једина чланица ове породице која је преживела Други светски рат.

 

 

Нажалост, Други светски рат стао је на пут њиховој љубави. Лола је отишао да се бори, а Слобода се вратила у родно место, јер Београд није био безбедан, али је остало забележено писмо:

- Пишући ово писмо ја се поуздано надам - оптимиста сам као и увек - да те оно никада неће стићи већ да ћемо се нас двоје видети и увек остати заједно. Јер ово писмо је зато и писано... У мом животу постоје само две ствари: моја служба нашем светом циљу и моја љубав према теби, најмилија моја. Нашу срећу и живот који смо хтели нисмо, као и милиони других, могли остварити изоловано, већ преко наше борбе и наше победе. И зато су те две ствари у суштини, у мени самом, једно...

Фото: Википедија

 

- Ако примаш ово писмо - ако, дакле, ја не доживим тај велики час, немој много туговати најдража! У свету у коме будеш тада живела наћи ћеш, увек жив, најбољи део мене самог и сву моју љубав према теби... И желим да никада не добијеш ово писмо, већ да заједно с тобом дочекам велики час победе.

Писмо никада није стигло у Слободине руке, а она је неколико месеци провела у логору, јер није желела да сарађује са полицијом како би Лоли ушли у траг.

(Пулс?