Да бисмо могли да испостимо Велики Васкршњи пост (који траје 7 недеља) пре него што званично почне пост (18. марта) прво се припремамо духовним поукама, али и постепеним уздржавањем од мрсне хране, кроз ове три седмице.

Припремне седмице су:
Седмица о митару и фарисеју (26.2.-3.3.), Седмица о блудном сину (4.-10.3.), Седмица сиропусна (11.-17.3.)

Ова седмица (о митару и фарисеју) у којој смо сада 26.2.-3.3. је трапава, што значи да не постимо у среду и петак на посрамљење фарисеју који се гордио тиме што пости два пута седмично.

Фото: Профимедиа

 

 

После ове трапаве седмице, долази седмица Блудног сина и поново се враћамо на пост у среду и петак -то је месопусна седмица, последња у којој једемо месо.

А онда у последњој припремној недељи пред пост 11.-17. марта (Сиропусна недеља) следи још виши степен припреме: опраштамо се од меса на 8 недеља (1 сиропусна недеља+пост 7 недеља), али те сиропусне недеље можемо да једемо и даље све млечне проиводе и јаја (до званичног почетка поста 18. марта)

Фото: Профимедиа

 

 

Као што је пред сваки тренинг неопходно да се загрејемо како се не бисмо повредили, тако је пред овако озбиљан пост потребно да се припремимо и ментално и физички.

Немојте да вас уплаши ово "озбиљан пост". Треба да схватимо озбиљност поста наравно, али не кроз страх, правила и законе, него кроз суштину.

(Опанак)

БОНУС ВИДЕО: