У својој анонимној објави на Редиту, жена из Србије која је "преко баре" отишла најпре због школовања, а онда и због канадског живота, признала је да се у Србију вероватно никада не би вратила да живи. Ипак, оно што је у њеној објави привукло највећу пажњу јесте њена подела Срба.

- Отишла сам из Србије да се школујем у Канади пре 15 година и остала да живим овде. Волим да идем у посету фамилији и пријатељима, али не верујем да бих волела да живим у Србији. Приметила сам да углавном наши људи падну у једну од две групе када се преселе у иностранство:

- Одмах се придруже српској заједници, већину времена проведу причајући српски и друже се углавном са нашим људима. Они углавном сваки одмор искористе да иду за Србију и стално прете да ће се преселити назад. Веома су критични о Канади и ништа им не ваља. Невероватно су носталгични за 'старим данима' и заборављају све лоше што их је натерало да се преселе - написала је она за први групу Срба.

Што се тиче, како она каже друге групе Срба, признаје да у њу и она сама спада.

- Људи који одлуче да изграде нов живот у иностранству и углавном натерају сами себе да причају нон-стоп на енглеском, и да се друже са разноликом групом људи. Отворени су ка другим културама и новим обичајима. Они углавном прођу кроз кризу идентитета јер схвате да никада више неће бити потпуно Срби, а ни Канађани него ће увек бити и једно и друго. Неки обичаји и понашања ће увек бити српска, а нека канадска - написала је она.

Такође, као додатак објаснила је да је приметила какви Срби буду успешни у иностранству, а какви ретко успевају.

- Како сам приметила, ако си у доброј ситуацији у Србији, родитељи су ти увек били имућни и имаш висок стандард живота, углавном такви не успевају у иностранству. Такви дођу у Канаду, па ме питају да им средим посао преко везе што овде не иде тако - написала је она те се извинила уколико има правописних грешака, ја она, каже, спада у групу два и углавном комуницира на енглеском.

Фото: Јутјуб принтскрин/Reuters/Википедија

 

Њена објава брзо је постала вирална, а у коментарима су се могли наћи разнолика мишљења.

"Отишла сам за Канаду као тинејџерка, давне деведесет и неке и вратила се да живим у Србију после 30 година. Девојко, извини, али овај објава ми је трулеж", "Ево и ја сам у Канади већ 25 година, добар посао, кућа, жена, деца итд. Смара ме ова политика. Да имаш могућност за рад од куће за исту или сличну фирму, и за исте паре, били би се вратила?", "Волим да гледам како камионџије разоткривају канадску демократију и такозвану слободу говора, али не бих никада тамо живео", "Ти представљаш 1% Канађана по примањима и свако поређење је сувишно. Морала би се поредити са 1% људи који живе У Србији", "Хоћеш ли да се удајеш", "Шта знам, мени то све делује сувопарно, имам леп живот у Србији и кућу у Босни на планини, тамо кад одем ја не бих то дружење и те везе мењао за 34 Канаде", били су неки од коментара.

Српкиња је на многа питања о платама, њеном послу, животу тамо, појединачно одговарала, а како је објаснила, пошто уназад неколико година ради од куће, у Србију често дође на пар месеци - што јој буде довољно да се одмори и врати назад.

БОНУС ВИДЕО: