Тридесетосмогодишњи Стокин оптужен је да је наводно злостављао 41 мушког пацијента док је радио као анестезиолог у војној болници Мадиган, смештеној унутар Заједничке базе Луис-МекЧорд, једној од највећих војних база у САД-у.

Најранији инциденти, који укључују неприкладно додиривање пацијената, почели су крајем 2019. и наставили се до 2022. године. Многи случајеви укључивали су додиривање гениталија пацијената, а оптуженик је наводно покушао прикрити наводно злостављање лажно тврдећи да додиривање има "медицинску сврху".

Очекивало се да ће се Стоцкин изјаснити да није крив за оптужбе, али он је одлучио одгодити изјашњавање на првом саслушању. Роберт Каповиља, Стокинов адвокат, позвао је јавност да се суздржи од изрицања пресуде док се случај не заврши.

- Намеравамо се борити против сваке поједине оптужбе док порота не донесе своју пресуду. До тада се искрено надамо да је војска САД-а у потпуности спремна поштовати уставна права Стокина у свакој фази овог процеса, унутар и изван суднице. Позивамо све да задрже отворен ум, да упамте да се Стокин сматра невиним и да схвате да ова борба тек почиње - рекао је адвокат.

Фото: Профимедиа

 

Двојица бивших Стокинових пацијената у интервјуима за CBS News описала су како је војни доктор издао њихово поверење. Обојица су испричала своја сведочанства анонимно, због страха од одмазде. Оба мушкарца, који су сада у пензији, описали су да су посећивали Стокина због физичког бола. Кад би завршили сами с лекаром у соби, били су замољени да се скину, а он би им затим прегледао доњи део тела и генитално подручје, неприкладно их додирујући.

Један од мушкараца, пензионисани командант I класе који је потражио лекарску помоћ на темељу препоруке за лечење артритиса у раменима, рекао је да је испрва био "јако збуњен" његовим "темељним прегледом".

- Др Стокин и ја смо остали сами у соби. Прво ми је прегледао рамена, а затим ме замолио да устанем, спустим панталоне и подигнем огртач. Лице др. Стокина било је у пределу мојих препона и почео ми је дирати гениталије - рекао је бивши пацијент.

Други пензионисани војник рекао је да га је Стокин наводно злостављао у три наврата и описао слично искуство добијања "алтернативне процене". Обојица су рекли да је то искуство на њих оставило дубоке емоционалне ожиљке.

- Нисам се могао натерати да причам о томе шта ми се догодило чак ни са својом супругом. Било ми је јако неугодно - рекао је војник.

Обојица кажу да намеравају сведочити на војном суду 7. новембра.

Фото: Танјуг/АП

 

- Емотивно је, то није нешто на шта сам навикао -  рекао је војник о предстојећем сведочењу.

- Могу се носити с пуно ствари. Могу се носити с љутњом, могу се носити с борбом, али емоције и такве ствари, то је лично.

У септембру су две Стокинове жртве, једна у пензији, а друга још увек у војној служби, оптужиле војску и Министарство обране за немар јер нису спречили наводно злостављање.

- Чињеница да је др Стокин могао злостављати толико пацијената уверљив је доказ да је војска била немарна у надзиранју доктора - тврди Крристин Дун, адвокатица која заступа двојицу војника.

Истрага ће остати отворена током суђења, а Одсек за криминалистичку истрагу војске САД провешће датаљну истрагу ако се појаве додатне жртве.

У међувремену, Стокин је суспендован и не може примати пацијенте, али његова лекарска лиценца још је увек активна, према бази података Министарства здравства савезне државе Вашингтон.

Тужитељи су рекли да ће "наставити процјењивати" хоће ли тражити истражни затвор на темељу потенцијалне опасности да би бојник Стоцкин "могао побјећи или починити даљње непримјерено понашање."

Буде ли проглашен кривим, Стокин би се могао суочити с казном затвора и отпустом. Буде ли осуђен према свим тоакама оптужнице, он би могао да добије казну затвора у трајању од 330 година, ако би се казне служиле узастопно.

(Jutarnji.hr/CBSNews)

БОНУС ВИДЕО: