Отац Марко Иван Рупник, свештено лице и уметник чији мозаици красе око 200 цркава и капела широм света, укључујући и ватиканске богомоље, прошле године је избачен из реда Језуита и верује се да тренутно борави негде у својој родној Словенији, преноси Ројтерс.

Око 20 жена, углавном бивших часних сестара, оптужило је Рупника за разне врсте сексуалних злостављања почињених у време када је био духовник заједнице монахиња у Словенији пре око 30 година и касније, када се преселио у Рим, где је наставио своју уметничку каријеру.

Сведочења жртава

Бивша часна сестра Глорија Бранцијани данас је први пут јавно потврдила да ју је Рупник, у Словенији, приморао на сексуални однос са још једном монахињом, образлажући да је то "чин оданости Светој Тројици".

Према њеном сведочењу, касније, у Риму, Рупник је приморавао да са њим посећује порно-биоскопе.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Бранцијанијева и још једна наводна жртва Рупника, бивша часна сестра Мирјам Ковач, позвале су папу да нареди "независну истрагу о поступању црквене хијерархије према оптужбама против Рупника" и затражиле су да се налази те истраге јавно саопште.

Прошле године папа је наредио Одељењу за доктрину вере Ватикана да поново отвори случај Рупник. Портпарол Ватикана Матео Бруни рекао је данас да је то Одељење завршило прикупљање информација и да разматра даље кораке.

БОНУС ВИДЕО: