Патрик Свејзи прославио се улогом у филму Прљави плес, а многи су остали шокирани када је глумац, након двогодишње борбе, 2009. преминуо до рака панкреаса. Имао је само 57 година.

Скоро две године Патрик Свејзи се борио са раком, да би 14. септембра 2009. године преминуо у својој кући поред супруге Лизе. Имао је само 57 година.

Вест о смрти Патрика Свајзија оставила је шокиране његове обожаваоце. Борба са раком била је кратка али брутална. Буквално преко ноћи, рак је појео некада мишићаво тело Патрика Свејзија претварајући га у старца.

Патрик Свејзи рођен је 18. августа 1952. године у породици инструктора плеса и родео каубоја. Мајка га је уписала на свој час плеса скоро чим је проходао. Као дечак који је одрастао у Хјустону у Тексасу, скоро свакодневно је добијао батине од насилника због своје љубави према балету.

Фото: Профимедиа

 

 

Међутим, Свајзи је имао и доста татиних атрибута. Волео је да јаше коње, а колико је био добар сведочи и надимак „шаптач коњима“. Постојала је и одређена количина каубојског разметања која је изашла на видело док је Свајзи одрастао. Тинејџер је имао чврсту личност, а имао је репутацију Казанове.

На часу своје мајке, Патрик Свајзи је упознао љубав свог живота, Лизу Нијеми.

Лиза је пролазила поред плесног студија и сваки дан гледала без даха ако Патрик плеше. Његова мајка ју је позвала да уђе и да плеше бесплатно заједно са њим. Пар се ту и тада повезао и заједно су остали док их смрт није раздвојила.

Фото: Профимедиа

 

 

1972. година Патрик Свејзи се преселио у Њујорк да би остварио своје снове, а плесна компанија Елиот Фелд ангажовала га је као главног плесача. Међутим, букнула је стара повреда колена, а следећа операција, инфекција и страх од ампутације коштале су га каријере плесача.

Патрик и Лиза венчали су се у лето 1975. године, када је она имала 19, а он 22 године. Следеће године је почео да ради као сценски глумац и плесач. Његов деби на Бродвеју била је улога у Гоодтиме Цхарлеи-у. Такође је зарадио улогу у Вест Сиде Стори, а 1978. је добио улогу Денија Зука у сценској продукцији Греасе.

Убрзо су почеле да се појављују ТВ и филмске понуде.

Осим физичког неуспеха због повреде колена, Патрик Свејзи се такође суочио са психолошким демонима који потичу из његовог детињства. Својој мајци је приписао заслуге за то што му је усадила снажну радну етику, али је његова жена касније открила да је мамино инсистирање на савршенству понекад могло да прерасте у физичко злостављање.

Фото: Профимедиа

 

 

У документарцу из 2019. године "Ја сам Патрик Свејзи", његова удовица Лиза је изјавила да је Свајзијева мама „заиста била пример онога што се дешава у породици у циклусу злостављања... Могла је да буде веома насилна, али то није било ништа у поређењу са оним што је и сама доживела као дете”.

Свејзи је приватно испричао да је на његов 18. рођендан његова мајка „убила бога у њему“ пре него што јој је тата рекао да ц́е се развести од ње ако икада поново додирне њиховог сина. „Никада га није ударила после тога“, рекла је Лиза.

Проблеми са мајком одвели су га у завистност, да би се 1997. године подвргао одвикавању од алкохола. Током 40 година пушио је 60 цигарета дневно.

Након што је у јануару 2008. добио дијагнозу рака панкреаса у четвртој фази, Свејзи је знао да ће се борити - иако није очекивао да ц́е победити у том рату. Узнапредовали рак панкреаса има веома ниску стопу преживљавања; само један проценат оних са дијагнозом четврте фазе могу да живе дуже од пет година, према Џонсу Хопкинсу. Свејзи је веровао да његови пороци вероватно „имају неке везе“ са његовим раком - али није дозволио да то отупи његов борбени дух.

Смрт Патрика Свејзија

Током последњих недеља, Свејзи је почео да пати од асцитеса, накупљања течности у стомаку. Његов нагли губитак тежине ослабио је његову некада атлетску грађу, а лице му се претворило у лице старца.

Болница је инсистирала да буде хоспитализован његовог лошег стања, али Свајзи и његова породица су имали друге идеје о томе како би требало да изгледају његови последњи дани. Његови најмилији су га довели кући да би преминуо у свом кревету на свом ранчу коња.

Лиза се сећа да су ствари брзо напредовале када је Свајзи био код куће. Ставила му је белу ружу на груди и довела његовог омиљеног коња, Роха, да се опрости од глумца.

Фото: Профимедиа

 

 

У својим мемоарима, написала је: „Моје последње речи Патрику? „Волим те“, и то су биле његове последње речи упућене мени. Ценила сам наше време, држала га за руку, слушала музику, спавала сам са руком око њега, главом наслоњеном на његово раме, без речи".

Додала је: „У тишини понедељка ујутро, 14. септембра, погледала сам му лице и слушала мале гутљаје ваздуха које је узимао. Било је нечег деликатног, детињског у томе. Знала сам да је време.”

Патрик Свајзи је умро у наручју своје жене. Пар није имао децу.

Лиса, сада поново удата жена, верује да ће се једног дана њих двоје поново спојити. „Да. Он ће ме чекати", рекла је. "И то је дивна ствар."

(Стил/аллтхатсинтерестинг)

БОНУС ВИДЕО: