Аквагена уртикарија је стање за које се сматра да погађа мање од 100 људи широм света, а представља алергију на воду.

Дијагностикована је 21-годишњој Еби која у својој исповести открива како изгледа живот са ретким стањем због којег увек добија исто питање од људи - "Како се купаш?"

Када њена кожа дође у контакт са водом, избијају црвени печати који сврбе, а који су често толико болни да Еби једва трпи. Први пут је приметила симптоме када је имала 16 година. Аманда, њена мајка, није могла ни да претпостави о чему је реч: "Била сам забринута јер нисам знала шта је то. Као родитељ увек бринете ако нешто није у реду", рекла је она. После лекарских прегледа и тестирања која су трајала месецима, Еби је коначно добила дијагнозу и сазнала да не постоји лек.

Фото: Јутјуб принтскрин/truly

 

- Само сам покушала да позитивно гледам на ову ситуацију јер не желим да ме то сруши - рекла је Еби која је својим оптимизом изненадила родитеље и пријатеље.

- Главно питање које ми људи постављају јесте како се туширам и да ли се уопште туширам. Све што радим, јесте да чистим лице колико год могу и трудим се да што пре оперем руке. То све мора да се уради у року од пет до десет минута. Када се туширам, највећу реакцију покажу леђа. Понекад се црвени печати појаве и на врату. Тешко је описати какви су. Понекад бих изгребала кожу, али ово је стање о ком лекари специјалисти знају јако мало - рекла је Еби.

- Узимам четири антихистаминика дневно како бих зауставила печате. Не помаже увек, али може да их ублажи. Проблем се дешава и када плачем. Печати се створе на образима, а потом сврбе и боле. Људи морају да знају да се туширам нормално, само време за које се туширам, мора да буде краће - рекла је Еби, а на питање како пије воду, одговорила је: - Моје стање нема везе са тим. Могу да пијем воду, нисам алергична изнутра.

Доктори нису знали дијагнозу

- Није лако када вам лекари кажу да не знају о чему је реч. Онда се питате како ћемо ми сазнати дијагнозу", рекла је Ебина мајка. Еби је месецима ишла код разних лекара, а онда је уследио необичан тест у Лондону. - Моја мама је морала 20 минута да ми трља леђа водом, а онда смо чекали да се деси реакција. Доктор је ушао и одмах схватио како моја кожа реагује у контакту са водом. Објаснио ми је да није битна температура воде, као ни притисак, већ контакт који траје дуже од десет минута - рекла је Еби која из куће не излази без кишобрана.

БОНУС ВИДЕО: