Смрт руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног потресла је свет, а затворска колонија у којој је умро на издржавању 19-годишње казне наследница је гулага у коме су животе изгубили многи Руси. Казнена колонија ИК-3, која се налази у Харпу у региону Јамало-Ненец, налази се у Арктичком кругу око 1.900 километара североисточно од Москве и сматра се једним од најгорих затвора у Русији.

Фото: Профимедиа

 

Колонија у којој се налази Наваљни је у совјетско време била позната као Гулаг 501, а позната је и под надимком 'Поларни вук'. Основан је 1961. године и један је од 700 активних радних логора у којима је било затворено 266.000 затвореника. "Можда замишљате мишиц́аве, тетовиране мушкарце гвоздених зуба који се боре ножевима за најбоље место поред прозора. Али то више личи на кинеске радне логоре где сви марширају као један и где камера виси на сваком углу. Постоји стални надзор и цинкарење је широко распрострањено, рекао је покојни лидер опозиције.

Током боравка у колонији, Наваљни је морао да се носи са температурама до -40 степени, временски услови су били заиста сурови, а Марк Ели, истраживач специјализован за историју Совјетског Савеза у Центру за Русију, Кавкаску и Централну Европу Студије (ЦЕРЦЕЦ) говорио је о животу у том затвору у Француској. "Шест месеци у години има мало светла, а лети вас нападају комарци и муве. Услови су тешки, биц́е му (Наваљном) много теже него у претходним КПЗ", рекао је он.

БОНУС ВИДЕО: