Smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog potresla je svet, a zatvorska kolonija u kojoj je umro na izdržavanju 19-godišnje kazne naslednica je gulaga u kome su živote izgubili mnogi Rusi. Kaznena kolonija IK-3, koja se nalazi u Harpu u regionu Jamalo-Nenec, nalazi se u Arktičkom krugu oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve i smatra se jednim od najgorih zatvora u Rusiji.

Foto: Profimedia

 

Kolonija u kojoj se nalazi Navaljni je u sovjetsko vreme bila poznata kao Gulag 501, a poznata je i pod nadimkom 'Polarni vuk'. Osnovan je 1961. godine i jedan je od 700 aktivnih radnih logora u kojima je bilo zatvoreno 266.000 zatvorenika. "Možda zamišljate mišićave, tetovirane muškarce gvozdenih zuba koji se bore noževima za najbolje mesto pored prozora. Ali to više liči na kineske radne logore gde svi marširaju kao jedan i gde kamera visi na svakom uglu. Postoji stalni nadzor i cinkarenje je široko rasprostranjeno, rekao je pokojni lider opozicije.

Tokom boravka u koloniji, Navaljni je morao da se nosi sa temperaturama do -40 stepeni, vremenski uslovi su bili zaista surovi, a Mark Eli, istraživač specijalizovan za istoriju Sovjetskog Saveza u Centru za Rusiju, Kavkasku i Centralnu Evropu Studije (CERCEC) govorio je o životu u tom zatvoru u Francuskoj. "Šest meseci u godini ima malo svetla, a leti vas napadaju komarci i muve. Uslovi su teški, biće mu (Navaljnom) mnogo teže nego u prethodnim KPZ", rekao je on.

BONUS VIDEO: