Ово је друга затворска казна коју је бивши играч Ајакса и некадашњи саиграч Душана Тадића добио у кратком периоду, пошто је средином прошле године осуђен на 1,5 дана затвора због покушаја убиства.

Фудбалер је био укључен у шверц 1.363 килограма кокаина, а поред њега осуђен је и помоћник који има 32 године.

Пошиљка кокаина из Бразила је откривена у јануару 2020. године у Антверпену, Промес се никада није оглашавао о овом случају, тачније, "побегао" је у Русију чим су почеле да круже приче о затворској казни.

Сада је за Промесом расписана и међународна потерница, те му прети изручење, али власи у Холандији не могу ништа више од овога да ураде јер одлука о изручењу "зависи од других земаља", а он се налази у Русији где наступа за Спартак из Москве.

- Осуђени фудбалер је стављен на међународну потерницу. Тужилаштво је покушало да га приведе у Холандију и предузело мере за то. Међутим, то још није довело до његовог изручења - рекао је за РИА Новости портпарол амстердамског тужилаштва Френклин Ватимена.

Ко је Квинси Промес?

Квинси Промес је бивши репрезентативац Холандије који је играо и у Лиги шампиона и који и данас тресе мреже, али пре неколико година, откривена је његова мрачна страна.

Промес је живео двоструки живот и поред свих успеха на фудбалском терену и гомиле новца коју је зарадио током каријере, био је умешан у послове нарко картела.

Али кренимо од самог почетка...

Квинси Промес је рођен 4. јануара 1992. године у Амстердаму. Отац му је био фудбалер у Суринаму, а мајка домаћица. Фудбалом је кренуо да се бави у младом тиму Ајакса са 11 година док је са 17 стигао у млади тим Твентеа, где се пробио до првог тима.

Прошао је кроз млађе селекције репрезентације Холандије за које је наступао са великим успехом, а 2014. године направио је велики корак напред.

Фото: Танјуг/АП

 

У тренутку када је имао 22 године дебитовао је за А селекцију националног тима на пријатељској утакмици против Француске уочи Светског првенства у Бразилу. Неколико месеци касније, у трансферу вредном 11,5 милиона евра, прешао је у Спартак из Москве, најзначајнији клуб у његовој каријери.

Промес је за Спартак играо четири сезоне са великим успехом, а према појединим подацима 2016. године имао је годишњу зараду у висини од 1.100.000 евра, док је већ наредне сезоне имао три пута већу суму.

Постао је милионер и пре него што је напунио 25 година, а у каријери је, само захваљујући богатим уговорима у клубоивма за које је играо, зарадио преко 20 милиона евра.

Спартак је напустио 2018. године након што је претходно освојио титулу првака Русије 2017. године када је проглашен фудбалером године у тој држави, а наредне сезоне радовао се пехару руског Суперкупа. Са клубом из Москве играо је и у Лиги шампиона.

Наредну сезону провео је у Севиљи која је за његов трансфер издвојила 21 милиона евра, а већ следећег лета Ајакс га је платио 15,7 милиона евра.

Тада крећу невоље...

Напад ножем на рођака

У јулу 2020. године Промес, који је играо "под контролом" Душана Тадића, тадашњег капитена Ајакса, избо је рођака на породичном окупљању у граду Абкуде, након расправе о украденој огрлици.

Промес је имао 28 година када је дошло до инцидента. У јавност је све стигло крајем 2020, када је фудбалер и ухапшен, а готово годину дана касније, против њега је покренута оптужница.

Промес је негирао оптужбе и тврдио је да није био на лицу места у време инцидента, међутим, Суд је утврдио да постоји довољно доказа да га прогласи кривим. Две особе су сведочиле против Квинсија, а наводно је као доказ искоришћен телефонски разговор током којег је фудбалер поручио да рођака жели да убоде у врат.

Фото: Танјуг/АП

 

Годину и по дана након доласка у Ајакс за који је пружао одличне партије, Квинси Промес је у зимском прелазном року "побегао" из земље, односно остварио трансфер у Спартак, клуб у којем је увек добродошао.

Холандију је напустио у фебруару 2021. пре него што је почело суђење. Био је то његов план да се склони на "безбедно".

Суђење је одржано без њега, док је он играо у Русији и давао голове за Спартак. Убрзо је осуђен на 18 месеци затвора, али пошто Холандија нема споразум о изручењу са Русијом, у тој држави нема проблем да нормално живи.

Веза с нарко картелом

Све то је био само почетак шокантних открића о Квинсију Промесу. Оно што је уследило имало је много већи одјек у фудбалској јавности.

Крајем јануара 2022. године у луци Антверпу (Белгија) пронађене су две веће количине кокаина. У једној је било 650 килограма, а у другој 720 килограма.

Укупно је пронађено преко 1,3 тоне кокаине са уличном вредности од невероватних 80 милиона долара!

Квинси је неко време био на радару криминалне истраге Амстердамског криминалистичког одељења због блиске повезаности и контакту са познатим криминалцима.

У наредном периоду Амстердамско јавно тужилаштво испитивало је читаву конекцију Промеса и типова који су добро познати полицији, али и повезаности са заплењеним кокаином.

У мају 2023. године, утврђено је да постоји довољно доказа да Квинси Промес буде кривично гоњен због наводне умешаности у трговину дрогом.

Због тога би Квинси био ухапшен у случају да крочи у Европу, или било коју државу која са Холандијом има споразум о изручењу, па може да се предпостави да дуго неће напустити Русију.

Због рата у Украјини руским клубовима је забрањено учешће у европским такмичења, међутим, чак иако тај проблем убрзо буде решен, Промес ће мечеве свог тима гледати преко телевизора.

Промес није марио за све што се дешава, већ је уредно свакодневно одлазио на тренинге, излазио на терене широм Русије и играо одлично.

Ове сезоне одиграо је 17 утакмица у првенству Русије и забележио шест голова и шест асистенција.

Фото: МУП, Профимедиа

 

Према подацима специјализованог сајта "Трансфермаркт", његова вредност процењује се на шест милиона евра.

Руски куп је освојио 2022. године, те сезоне је био најбољи стрелац тог такмичења, а прошле сезоне проглашен је најбољим фудбалером Спартака.

Последњу утакмицу у дресу репрезентације одиграо је 27. јуна 2021. године. Била је то утакмица против Чешке на Европском првенству.

(Курир спорт)

БОНУС ВИДЕО: