"Довиђења лепотице" или "Bella Ciao" песма је италијанских партизана из времена Другог светског рата. Њу је певао читав левичарски антифашистички покрет отпора у Италији.

Аутор текста је непознат, док је мелодија нејвероватније узета из једне народне песме настале у Падској низији.

Данас се "Bella Ciao" не гледа као искључиво партизанска или идеолошка песма, већ као "песма слободе духа, жеље за свеопштом слободом и демократијом", односно као "симбол отпора неправди".

Песма је обрађена и препевана на многе језике и изводи је велики број уметника широм света, међу којима су и Ману Чао, КУД Идијоти и Гоблини.

Коришћена је и као филмска музика за југословенски филм Мост из 1969. године, а италијански свештеник дон Андреа Гало ју је 2012. изводио током службе у цркви у Ђенови.

Ипак, светску популарност ова нумере добила је захваљујући Нетфликсовој серији "Кућа од папира", "La casa de papel" у оригиналном наслову. Серија није типична шпанска сапуница, и приказује узбудљиву крими акцију у којој интернационална банда пљачка банке. Осам пљачкаша који узимају таоце и затварају се у Краљевску ковницу новца, а ум иза целе операције манипулише полицијом како би извршила његову замисао. 

 

Подсетимо, серија "La casa de papel" доживела је невероватан успех, а једна сцена је одушевила нарочито Србе.

Реч је о сцени у којој се спомиње управо српски народ у контексту планирања једне криминалне акције, а на Твитеру су се муњевитом брзином заређале реакције.

"Немамо времена, назови Србе", говори Професор, један од водећих ликова у серији, што је међу првима објавила једна корисница уз шаљив коментар.

"Зна се ко се зове кад је густо", написала је она у објави.

 

 

(Магазин Новости)

БОНУС ВИДЕО: