"Doviđenja lepotice" ili "Bella Ciao" pesma je italijanskih partizana iz vremena Drugog svetskog rata. NJu je pevao čitav levičarski antifašistički pokret otpora u Italiji.

Autor teksta je nepoznat, dok je melodija nejverovatnije uzeta iz jedne narodne pesme nastale u Padskoj niziji.

Danas se "Bella Ciao" ne gleda kao isključivo partizanska ili ideološka pesma, već kao "pesma slobode duha, želje za sveopštom slobodom i demokratijom", odnosno kao "simbol otpora nepravdi".

Pesma je obrađena i prepevana na mnoge jezike i izvodi je veliki broj umetnika širom sveta, među kojima su i Manu Čao, KUD Idijoti i Goblini.

Korišćena je i kao filmska muzika za jugoslovenski film Most iz 1969. godine, a italijanski sveštenik don Andrea Galo ju je 2012. izvodio tokom službe u crkvi u Đenovi.

Ipak, svetsku popularnost ova numere dobila je zahvaljujući Netfliksovoj seriji "Kuća od papira", "La casa de papel" u originalnom naslovu. Serija nije tipična španska sapunica, i prikazuje uzbudljivu krimi akciju u kojoj internacionalna banda pljačka banke. Osam pljačkaša koji uzimaju taoce i zatvaraju se u Kraljevsku kovnicu novca, a um iza cele operacije manipuliše policijom kako bi izvršila njegovu zamisao. 

 

Podsetimo, serija "La casa de papel" doživela je neverovatan uspeh, a jedna scena je oduševila naročito Srbe.

Reč je o sceni u kojoj se spominje upravo srpski narod u kontekstu planiranja jedne kriminalne akcije, a na Tviteru su se munjevitom brzinom zaređale reakcije.

"Nemamo vremena, nazovi Srbe", govori Profesor, jedan od vodećih likova u seriji, što je među prvima objavila jedna korisnica uz šaljiv komentar.

"Zna se ko se zove kad je gusto", napisala je ona u objavi.

 

 

(Magazin Novosti)

BONUS VIDEO: