- Зато што је финансирање здравственог и школског система нешто што је део и првог Бриселског споразума од пре 11 година и сваког другог споразума после тога. Само желим да то знате и не постоји ни један други папир који би показао било шта другачије. Реч је о директној провокацији коју нико не разуме, зашто неко спроводи осим у циљу потпуног етничког чишћења Срба са Косова и Метохије - рекао је Вучић.

Што се тиче Косова и Метохије наше су позиције потпуно различите, имајући у виду да је Немачка један од главних протагониста признања независног Косова и те политике.

- Ми имамо потпуно другачију политику, усклађену са повељом Уједињених нација и резолуцијом 1244 која је и даље на снази. Разликујемо се по том питању, али добро разумемо да је дијалог једино решење за излаз из кризе - рекао је Вучић.

Он је додао да ће српски органи наставити да спроводе истрагу по питању догађаја од 24. септембра, али је замолио и Немачку да се у оквиру Еулекса - пошто, како каже, постоји гласно ћутање - коначно спроведе истрага о покушају убиства најмање седморице Срба, од тога двоје деце на које је пуцано и који су рањени само зато што су носили божићно дрво или они који су покушали убити Драгишу Гаљака који је са два метка погођен у леђа од стране Куртијеве полиције.

- Волели бисмо да се ту стандарди изједначе. Ми имамо добру комуникацију са НАТО-ом, професионалну, врло коректну. Наставићемо такву сарадњу да имамо и у будуће - рекао је он.

Он је такође истакао да важност прикључења ЕУ остаје циљ Србије и да су, у складу са тим, одржани веома фер и поштени избори, као и да ће Србија прихватити све препоруке ОДИХР-а.

- Позвали смо припаднике и представнике ОДИХР-а да учествују у посматрању чак и наших локалних избора, иако то није наша обавеза, али смо и то урадили да бисмо показали да ништа не кријемо зато што мислим да имамо толико чврст и толико јасан легитимитет - рекао је Вучић.

Вучић је казао да Србија нема чега да се плаши и да је веома важно да се поштују правила и међународно правне норме, али је такође важно да се смањи мешање у унутрашње послове других земаља, јер се Србија не меша никоме у њихове унутрашње послове.

Председник је рекао да је поновио да Србија подржава територијални интегритет БиХ као међународно признате државе и да никада није доводила у питање интегритет Босне и Херцеговине, као што никада није доводила у питање интегритет ентитета Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине.

- И ми смо поштовали сваки договор и поштоваћемо увек у будућности договор три народа, консензус три народа и Дејтонски мировни споразум и стварно спровођење Дејтонског мировног споразума, а не интерпретацију како коме падне на памет - рекао је Вучић.

БОНУС ВИДЕО: