Она је "успавана" након тешке болести, односно више дијагноза које су јој онемогућавале да води нормалан живот. По сопственој жељи, живот су јој окончали лекари у Холандији, где је иначе законом дозвољена еутаназија.

Након њене смрти, Лоренини родитељи су објавили саопштење на њеном налогу на друштвеној мрежи X, потврђујући њену смрт.

- Лорен је преминула мирно у 13.55 у присуству својих родитеља Леони и Петера и њеног најбољег пријатеља Лауа. Желели бисмо да вам се захвалимо на саосећању и подршци. Леони, Петер и Лау - писало је у саопштењу.

Млада жена из Холандије са мијалгичним енцефаломијелитисом (МЕ) поделила је емотивни пост у којем најављује да ће бити еутаназирана у суботу 27. јануара.

 

 

Ова 28-годишњакиња почела је да документује своју пријаву за еутаназију 2022. године на свом блогу. Дијагностикован јој је МЕ 2019. године, а такође је поделила са пратиоцима да има аутизам, анксиозност и АДХД. Мијалгични енцефаломијелитис се често назива синдромом хроничног умора, међутим, Хове није волела да користи тај израз јер је веровала да не обухвата тежину њене исцрпљености.

Асистирано умирање односно еутаназија је легална у Холандији од 2002. године. Према кампањи "Достојанство у умирању", годишње у земљи има у просеку око 3.500 случајева потпомогнутог умирања или добровољне еутаназије.

На Лоренином блогу она је причала да јој је, када је први пут рекла свом лекару опште праксе да жели да буде добровољно еутаназирана, рекао да поштује њене жеље, али да то не може сам да уради јер је њен случај сложен због њених психичких стања.

Стављена је на листу чекања код специјалиста за еутаназију, али је због пандемије короне чекање било дуже него иначе. Од тада, Лорен је видела неколико лекара који су је проценили и у априлу 2023. године рекли да је "ментално способна" потписујући своју жељу да буде еутаназирана.

Хове је објављивала на мрежи X (раније позната као Твитер) о свом здрављу, и стекла је пратиоце који су јој давали подршку.

Лорен се захвалила људима на подршци и најавила да ће се њена еутаназија одржати у суботу, 27. јануара између 13.30 и 14.30 часова.

 

 

- Ако се познајемо дуго и добро или само мало, није важно. Захваљујући свима вама, осећала сам се мање самом и веома сам захвална на томе - написала је 28-годишњакиња.

Она је замолила оне који желе да одају почаст путем интернета да сачекају док она не умре.

- Ово ће бити мој последњи твит. Хвала свима на љубави. Идем мало да се одморим и да будем са својим вољеним људима. Уживајте у мом морбидном миму.

 

 

Лоренина мајка, која је претходно изгубила сина, такође је написала пост на блогу о планираној еутаназији.

- Како је мени као мајци да сада изгубим своје друго дете? Веома је тужно и надреално. Срце мајке крвари... Молим вас да знате да смо урадили све што је реално могуће да нађемо излаз. Она је још толико хтела да извуче из живота, али не жели да доживи овако 30 година, а камоли 60 или 80 година. Једину ствар коју видим као светлу тачку је то што више не морам да се плашим да ћу изгубити своју децу. Знам где су - написала је.

Мијалгични енцефаломијелитис је озбиљно дуготрајно стање са широким спектром симптома. Чешћи је код жена и има тенденцију да се развије између средине 20-их и 40-их година. Тежина симптома може варирати из дана у дан, или чак у року од једног дана.

Док је документовала своја искуства, Лорен је охрабрила пратиоце да подрже организације које раде клиничка истраживања и покушавају да пронађу лек за ово стање.

 

 

У Холандији свако може да поднесе захтев за еутаназију, али постоји неколико кругова процена које се морају обавити, посебно ако постоје олакшавајуће околности изван нечијег физичког здравља.

У Холандији је 2022. године било 8.720 пријављених случајева еутаназије, што је највећи број до сада. Већина случајева била је особа са раком, док је повећан број случајева који су наводили деменцију.

Пет особа млађих од 30 година такође је еутаназирано, што је изазвало критике неких лекара.

Прошле године, холандска влада је снизила старосну границу за помоћ при умирању деци од годину дана. Међутим, да би дете било квалификовано, постоје строги критеријуми које треба да испуни, углавном да мора бити неизлечиво болесно до те мере да палијативно збрињавање не би пружило никакво олакшање.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: