Ona je "uspavana" nakon teške bolesti, odnosno više dijagnoza koje su joj onemogućavale da vodi normalan život. Po sopstvenoj želji, život su joj okončali lekari u Holandiji, gde je inače zakonom dozvoljena eutanazija.

Nakon njene smrti, Lorenini roditelji su objavili saopštenje na njenom nalogu na društvenoj mreži X, potvrđujući njenu smrt.

- Loren je preminula mirno u 13.55 u prisustvu svojih roditelja Leoni i Petera i njenog najboljeg prijatelja Laua. Želeli bismo da vam se zahvalimo na saosećanju i podršci. Leoni, Peter i Lau - pisalo je u saopštenju.

Mlada žena iz Holandije sa mijalgičnim encefalomijelitisom (ME) podelila je emotivni post u kojem najavljuje da će biti eutanazirana u subotu 27. januara.

 

 

Ova 28-godišnjakinja počela je da dokumentuje svoju prijavu za eutanaziju 2022. godine na svom blogu. Dijagnostikovan joj je ME 2019. godine, a takođe je podelila sa pratiocima da ima autizam, anksioznost i ADHD. Mijalgični encefalomijelitis se često naziva sindromom hroničnog umora, međutim, Hove nije volela da koristi taj izraz jer je verovala da ne obuhvata težinu njene iscrpljenosti.

Asistirano umiranje odnosno eutanazija je legalna u Holandiji od 2002. godine. Prema kampanji "Dostojanstvo u umiranju", godišnje u zemlji ima u proseku oko 3.500 slučajeva potpomognutog umiranja ili dobrovoljne eutanazije.

Na Loreninom blogu ona je pričala da joj je, kada je prvi put rekla svom lekaru opšte prakse da želi da bude dobrovoljno eutanazirana, rekao da poštuje njene želje, ali da to ne može sam da uradi jer je njen slučaj složen zbog njenih psihičkih stanja.

Stavljena je na listu čekanja kod specijalista za eutanaziju, ali je zbog pandemije korone čekanje bilo duže nego inače. Od tada, Loren je videla nekoliko lekara koji su je procenili i u aprilu 2023. godine rekli da je "mentalno sposobna" potpisujući svoju želju da bude eutanazirana.

Hove je objavljivala na mreži X (ranije poznata kao Tviter) o svom zdravlju, i stekla je pratioce koji su joj davali podršku.

Loren se zahvalila ljudima na podršci i najavila da će se njena eutanazija održati u subotu, 27. januara između 13.30 i 14.30 časova.

 

 

- Ako se poznajemo dugo i dobro ili samo malo, nije važno. Zahvaljujući svima vama, osećala sam se manje samom i veoma sam zahvalna na tome - napisala je 28-godišnjakinja.

Ona je zamolila one koji žele da odaju počast putem interneta da sačekaju dok ona ne umre.

- Ovo će biti moj poslednji tvit. Hvala svima na ljubavi. Idem malo da se odmorim i da budem sa svojim voljenim ljudima. Uživajte u mom morbidnom mimu.

 

 

Lorenina majka, koja je prethodno izgubila sina, takođe je napisala post na blogu o planiranoj eutanaziji.

- Kako je meni kao majci da sada izgubim svoje drugo dete? Veoma je tužno i nadrealno. Srce majke krvari... Molim vas da znate da smo uradili sve što je realno moguće da nađemo izlaz. Ona je još toliko htela da izvuče iz života, ali ne želi da doživi ovako 30 godina, a kamoli 60 ili 80 godina. Jedinu stvar koju vidim kao svetlu tačku je to što više ne moram da se plašim da ću izgubiti svoju decu. Znam gde su - napisala je.

Mijalgični encefalomijelitis je ozbiljno dugotrajno stanje sa širokim spektrom simptoma. Češći je kod žena i ima tendenciju da se razvije između sredine 20-ih i 40-ih godina. Težina simptoma može varirati iz dana u dan, ili čak u roku od jednog dana.

Dok je dokumentovala svoja iskustva, Loren je ohrabrila pratioce da podrže organizacije koje rade klinička istraživanja i pokušavaju da pronađu lek za ovo stanje.

 

 

U Holandiji svako može da podnese zahtev za eutanaziju, ali postoji nekoliko krugova procena koje se moraju obaviti, posebno ako postoje olakšavajuće okolnosti izvan nečijeg fizičkog zdravlja.

U Holandiji je 2022. godine bilo 8.720 prijavljenih slučajeva eutanazije, što je najveći broj do sada. Većina slučajeva bila je osoba sa rakom, dok je povećan broj slučajeva koji su navodili demenciju.

Pet osoba mlađih od 30 godina takođe je eutanazirano, što je izazvalo kritike nekih lekara.

Prošle godine, holandska vlada je snizila starosnu granicu za pomoć pri umiranju deci od godinu dana. Međutim, da bi dete bilo kvalifikovano, postoje strogi kriterijumi koje treba da ispuni, uglavnom da mora biti neizlečivo bolesno do te mere da palijativno zbrinjavanje ne bi pružilo nikakvo olakšanje.

(Blic)

BONUS VIDEO: