Дијагноза долази након лечења увећане простате, иако у палати кажу да он нема рак простате.

Палата није потврдила коју врсту рака краљ има, пише BBC.

- Његово Величанство је лечено од бенигног увећања простате. Током ове интервенције забележено је посебно питање које је забрињавајуће и накнадно дијагностиковано као облик рака - каже портпарол палате.

- Ово друго стање ће сада добити одговарајући третман.

Лекари су монарху саветовали да паузира све јавне дужности.

Фото: Танјуг/АП

 

- Краљ је захвалан свом медицинском тиму на њиховој брзој интервенцији, која је била могућа захваљујући његовој недавној болничкој процедури - наводи се у саопштењу Бакингемске палате.

Фото: Профимедиа

 

- Он остаје потпуно позитиван у погледу свог третмана и радује се повратку на пуну јавну дужност што је пре могуће. Његово Величанство је одлучило да подели своју дијагнозу како би спречио спекулације и у нади да ће то помоћи у разумевању јавности за све оне широм света који су погођени раком.

Краљ је јутрос отпутовао из Сандрингема у Лондон да би започео лечење амбулантно. Вечерас је код куће у Лондону.

У недељу је виђен на богослужењу у Сандрингему, где је махао маси. Имао је операцију простате у приватној лондонској болници пре више од недељу дана. Краљ је одлучио да јавно објави свој третман простате, са циљем да подстакне више мушкараца на прегледе простате, саопштила је палата.

Речено је да је био одушевљен што је подигао свест о овом питању, а веб страница NHS је известила о порасту проблема у вези са стањем простате.

БОНУС ВИДЕО:

СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА НА ТРОНУ - Елизабета друга преминула у 97. години у замку Барморал