Dijagnoza dolazi nakon lečenja uvećane prostate, iako u palati kažu da on nema rak prostate.

Palata nije potvrdila koju vrstu raka kralj ima, piše BBC.

- NJegovo Veličanstvo je lečeno od benignog uvećanja prostate. Tokom ove intervencije zabeleženo je posebno pitanje koje je zabrinjavajuće i naknadno dijagnostikovano kao oblik raka - kaže portparol palate.

- Ovo drugo stanje će sada dobiti odgovarajući tretman.

Lekari su monarhu savetovali da pauzira sve javne dužnosti.

Foto: Tanjug/AP

 

- Kralj je zahvalan svom medicinskom timu na njihovoj brzoj intervenciji, koja je bila moguća zahvaljujući njegovoj nedavnoj bolničkoj proceduri - navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Foto: Profimedia

 

- On ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog tretmana i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je pre moguće. NJegovo Veličanstvo je odlučilo da podeli svoju dijagnozu kako bi sprečio spekulacije i u nadi da će to pomoći u razumevanju javnosti za sve one širom sveta koji su pogođeni rakom.

Kralj je jutros otputovao iz Sandringema u London da bi započeo lečenje ambulantno. Večeras je kod kuće u Londonu.

U nedelju je viđen na bogosluženju u Sandringemu, gde je mahao masi. Imao je operaciju prostate u privatnoj londonskoj bolnici pre više od nedelju dana. Kralj je odlučio da javno objavi svoj tretman prostate, sa ciljem da podstakne više muškaraca na preglede prostate, saopštila je palata.

Rečeno je da je bio oduševljen što je podigao svest o ovom pitanju, a veb stranica NHS je izvestila o porastu problema u vezi sa stanjem prostate.

BONUS VIDEO:

SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral