Сличну судбину као наш драмски уметник у Америци доживеле су многе његове колеге, па је у оваквим случајевима пракса нагодба о раскиду уговора или одлазак на суд.

Биковић се, како наводи "Курир", нагодио и добија део хонорара од неколико милиона динара, односно између 30.000 и 50.000 евра.

- Хонорари за стране серије нису много већи него код нас. Случај Биковића може да се пореди са ситуацијом када је Џони Деп изгубио улогу у "Пиратима с Кариба" зато што је имао негативан публицитет. Он свакако има право и може да тражи надокнаду јер је планирао то да ради и отказао све своје друге послове обавезе. Хонорари за такве улоге су 3.000-5.000 евра по дану снимања. Уговор глумца веже да учествује у самом снимању, али и промоцији серије, која траје неколико месеци. Мање улоге на оваквим серијама су плаћене од 25.000 до 100.000 евра. Наши глумци могу да зараде дупло више за неку овакву улогу него код нас, чак и када играју главну - каже саговорник који се бави продукцијом играног садржаја, али због природе свог посла инсистирао је на анонимности.

Фото: АТА имагес, Профимедиа

 

Слично објашњење стиже из још једне продукције, да у оваквим случајевима глумци буду обештећни. Планирано је било да Биковић у серији игра руског велнес-гуруа. Српски глумац остао је без уговора након притиска министарства спољних послова Украјине на продукцију ХБО што је за свој играни програм узела руског држављанина који "подржава Русију од почетка инвазије у пуном обиму". Биковић је добио руско држављанство 2021. године и лично га је одликовао руски председник Владимир Путин за допринос руској уметности и култури. Глумцу је, како је сам изјавио, 2019. забрањен улазак у Украјину због националне безбедности.

- Почаствован сам што сам изабран да будем део "Белог лотоса", ТВ серије коју веома уважавам и уз колеге које изузетно поштујем. Ипак, моје учешће у њој није могуће из разлога који су ван домена културе, и ја се нећу поклањати наративу који угрожава мој интегритет. Желим да се захвалим свима који су били уз мене, а мојим колегама пожелим велики успех у новој сезони. Упркос свему, и даље верујем да уметност лечи и да може да уједини човечанство. Стога ће моја уверења и моја посвећеност уметности остати непромењени - навео је глумац у својој изјави за медије.

Биковић није одговарао на позиве новинара.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: