Почасни председник Социјалистичке партије Србије Милутин Мркоњић (79) преминуо је на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду.

Један је од један је од оснивача СПС-а, а у својој дугој пословној и политичкој каријери био је на више значајних функција, дугогодишњи посланик, министар у два мандата и саветник.

Рођен је 23. маја 1942. године у Београду, где је до данас и живео. У родом граду је завршио Грађевински факултет 1971. године а прво запослење било му је у “Бироу за студије и пројектовање железница“ до 1974. године. Након тога, обављао је послове руководиоца у Сектору за пројектовање. Од 1977. године је био запосленик Центра за пројектовање, а потом и директор.

Фото: З. Кнежевић

 

Након НАТО бомбардовања Србије, 1999. године, постављен је за руководиоца обнове Србије као представник Владе Србије.

Радио је као саветник Богољуба Карића, а 2004. године је био шеф компаније “Браћа Карић“. Био је посланик, а као потпредседник Скупштине 2007. је неко време и председавао седницама.Пред њим је Влада Србије положила заклетву 15. маја исте године. Годину дана касније, 2008, кандидовао се за председника Србије испред СПС-а и освојио 6 одсто гласова.

Исте године је изабран за министра инфраструктуре у тада новоформираној Влади, а онда је и од маја 2012. до септембра наредне године био је министар саобраћаја. Године 2013. је положио заклетву као посланик Народне скупштине. Од 2014. године је председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и просторно планирање.

Никада се није одрекао некадашњег председника СПС, СР Југославије и хашког оптуженика Слободана Милошевића. Готово сваке године одлазио је на његов гроб, бранио његов лик и дело, својевремено говорећи да "Србија има моралну обавезу да му подигне споменик".

Управо је то била и иницијатива на којој је радио, али се она никада није нашла пред осборницима Скупштине града Београда, јер је по његовј замисли тај споменик требало да буде у српској престоници.

У јавности је позната његово партнерство са певачицом Аном Бекутом. Још за живота је, купио породичну гробницу на Новом гробљу у Београду, где ће бити сахрањен са супругом Драганом, а како је остао веран комунистичкој идеји изразио је жељу да га, када за то дође време, сахране у сандуку са петокраком.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".