Јуче је пред Вишим судом у Београду почело суђење родитељима дечака-убице који је у мају прошле године извршио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар". Осим њих на оптуженичкој клупи нашла су се и два радника стрељане у којој је дечак вежбао гађање.

Суд је донео одлуку да из целог процеса буде искључена јавност, зарад заштите малолетних лица. Шта та забрана значи истражио је лист "Блиц". 

Судија Зоран Божовић објаснио је да је одлука донета на основу предлога тужилаштва.

Он је додао да се јавност искључује ради заштите интереса малолетних лица, јер је кобног дана убијено 9 малолетника, повређено 6, а угрожена је лична безбедност за њих 11.

Самим тим, од сада, па до изрицања пресуде суђење ће се одржавати иза затворених врата, а на њему ће моћи да присуствују само одређени људи.

Адвокат Радомир Муниџаба наводи да према Закону о кривичном поступку они који ће и даље моћи да прати суђење из суднице су учесници у поступку, као и стручна лица.

- Од отварања заседања, па до завршетка главног претреса, веће може по службеној дужности или по предлогу странака искључити јавност за цео главни претрес или за један његов део, у случајевима који су законом дефинисани (интереса малолетника, приватности учесника у поступку и др.) Искључење јавности не односи се на странке, браниоца, оштећеног и његовог заступника. Присуство главном претресу на којем је искључена јавност може се дозволити одређеним научним и стручним радницима, као и блиским сродницима, али друга лица не могу да присуствују - наводи Муниџаба за "Блиц".

На решење о искључивању јавности не постоји право жалбе
Како наводи наш саговорник, на решење о искључивању јавности не постоји право жалбе, тек се у жалби на пресуду може изјавити жалба и у погледу тог решења.

- У досадашњој пракси, веће може затворити и део поступка за јавност, уколико за то има потребе. Уколико је претрес затворен за јавност на предлог странака, веће би могло, такође поново и да отвори главни претрес за јавност ако би се са тим странке и учесници у поступку сагласили. Изузетак је ако суд претрес затвори за јавност по службеној дужности - објашњава Муниџаба.

Према Закону о кривичном поступку, одавање информација са суђења на којем је искључена јавност је кривично дело.

Подсећамо да се суђење оптуженима пред Вишим судом наставља данас. 

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: