Juče je pred Višim sudom u Beogradu počelo suđenje roditeljima dečaka-ubice koji je u maju prošle godine izvršio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Osim njih na optuženičkoj klupi našla su se i dva radnika streljane u kojoj je dečak vežbao gađanje.

Sud je doneo odluku da iz celog procesa bude isključena javnost, zarad zaštite maloletnih lica. Šta ta zabrana znači istražio je list "Blic". 

Sudija Zoran Božović objasnio je da je odluka doneta na osnovu predloga tužilaštva.

On je dodao da se javnost isključuje radi zaštite interesa maloletnih lica, jer je kobnog dana ubijeno 9 maloletnika, povređeno 6, a ugrožena je lična bezbednost za njih 11.

Samim tim, od sada, pa do izricanja presude suđenje će se održavati iza zatvorenih vrata, a na njemu će moći da prisustvuju samo određeni ljudi.

Advokat Radomir Munidžaba navodi da prema Zakonu o krivičnom postupku oni koji će i dalje moći da prati suđenje iz sudnice su učesnici u postupku, kao i stručna lica.

- Od otvaranja zasedanja, pa do završetka glavnog pretresa, veće može po službenoj dužnosti ili po predlogu stranaka isključiti javnost za ceo glavni pretres ili za jedan njegov deo, u slučajevima koji su zakonom definisani (interesa maloletnika, privatnosti učesnika u postupku i dr.) Isključenje javnosti ne odnosi se na stranke, branioca, oštećenog i njegovog zastupnika. Prisustvo glavnom pretresu na kojem je isključena javnost može se dozvoliti određenim naučnim i stručnim radnicima, kao i bliskim srodnicima, ali druga lica ne mogu da prisustvuju - navodi Munidžaba za "Blic".

Na rešenje o isključivanju javnosti ne postoji pravo žalbe
Kako navodi naš sagovornik, na rešenje o isključivanju javnosti ne postoji pravo žalbe, tek se u žalbi na presudu može izjaviti žalba i u pogledu tog rešenja.

- U dosadašnjoj praksi, veće može zatvoriti i deo postupka za javnost, ukoliko za to ima potrebe. Ukoliko je pretres zatvoren za javnost na predlog stranaka, veće bi moglo, takođe ponovo i da otvori glavni pretres za javnost ako bi se sa tim stranke i učesnici u postupku saglasili. Izuzetak je ako sud pretres zatvori za javnost po službenoj dužnosti - objašnjava Munidžaba.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, odavanje informacija sa suđenja na kojem je isključena javnost je krivično delo.

Podsećamo da se suđenje optuženima pred Višim sudom nastavlja danas. 

(Blic)

BONUS VIDEO: