Свештеник Стеван Стефановић је истакао да су верници посебно забринути за време црквених празника и сви исту ствар - да ли смеју да укључе веш-машину.

- На сваки црквени празник бивам претрпан порукама са питањима да ли се за велике празнике сме укључивати веш-машина или не. Отрован високом, салонском теологијом, као студент сматрао сам да је ово питање потпуно безначајно и сувишно. Међутим, пракса ме је демантовала - поручио је он.

Шта заправо каже црква о овоме?

Фото: Профимедиа/СПЦ/Зоран Јовановић Мачак

 

Свештеник је објаснио да су кроз векове људи покушавали да промене овај поредак, али безуспешно. Седмица је време најлогичније и најбоље за човеково организовање рада и одмора. Он даље објашњава да Господ није спавао седми дан, већ да се у симболичкој равни асоцира на Велику суботу, дан у коме је онај који је створио свет у гробу и почива.

Зашто су неки празници обележени црним словом?

Према речима Стефановића, црна слова су више историјски везана за време Аустроугарске, када су Срби тражили да не раде за празнике. Тада се видело колико празника има и испоставило се да Срби више не раде него што раде.

- И то су некада била црвена слова - додао је он.

Дакле, црвено слово означава велики празник или великог светитеља, а црно слово је више историјски симбол. Али, без обзира на боју слова, суштина је да се на празничне дане треба посветити духовним активностима, молитви и црквеним обредима, пренео је Еспресо.

БОНУС ВИДЕО: