Sveštenik Stevan Stefanović je istakao da su vernici posebno zabrinuti za vreme crkvenih praznika i svi istu stvar - da li smeju da uključe veš-mašinu.

- Na svaki crkveni praznik bivam pretrpan porukama sa pitanjima da li se za velike praznike sme uključivati veš-mašina ili ne. Otrovan visokom, salonskom teologijom, kao student smatrao sam da je ovo pitanje potpuno beznačajno i suvišno. Međutim, praksa me je demantovala - poručio je on.

Šta zapravo kaže crkva o ovome?

Foto: Profimedia/SPC/Zoran Jovanović Mačak

 

Sveštenik je objasnio da su kroz vekove ljudi pokušavali da promene ovaj poredak, ali bezuspešno. Sedmica je vreme najlogičnije i najbolje za čovekovo organizovanje rada i odmora. On dalje objašnjava da Gospod nije spavao sedmi dan, već da se u simboličkoj ravni asocira na Veliku subotu, dan u kome je onaj koji je stvorio svet u grobu i počiva.

Zašto su neki praznici obeleženi crnim slovom?

Prema rečima Stefanovića, crna slova su više istorijski vezana za vreme Austrougarske, kada su Srbi tražili da ne rade za praznike. Tada se videlo koliko praznika ima i ispostavilo se da Srbi više ne rade nego što rade.

- I to su nekada bila crvena slova - dodao je on.

Dakle, crveno slovo označava veliki praznik ili velikog svetitelja, a crno slovo je više istorijski simbol. Ali, bez obzira na boju slova, suština je da se na praznične dane treba posvetiti duhovnim aktivnostima, molitvi i crkvenim obredima, preneo je Espreso.

BONUS VIDEO: