- То је повреда права на живот и крајње ускраћивање људског достојанства - наводи се у саопштењу портпарола Европске службе за спољне послове.

Како се напомиње, смртна казна не делује као средство одвраћања од злочина већ представља коначну казну која чини неповратним извршење правде.

- ЕУ наставља да позива на универзално укидање смртне казне - поручује се у саопштењу.

Фото: Танјуг/АП

 

Иако се поздравља чињеница да је 29 савезних америчких држава или укинуло смртну казну или увело мораторијум на погубљења, изражава се забринутост због тога што се број погубљења у САД повећао прошле године, где су 24 особе погубљене у пет савезних држава упркос општем паду коришћења смртне казне од 2020.

- Позивамо државе које одржавају смртну казну да спроведу мораторијум и крену ка њеном укидању, у складу са светским трендом - наводи се у саопштењу.

Фото: Танјуг/АП

 

ЕУ је истакла да је ово први пут да је у САД коришћен метод присиљавања затвореника да удише чисти азот, чиме му је ускраћен кисеоник потребан за одржавање телесних функција, што је довело до азотне хипоксије, и указује на то да водећи стручњаци сматрају да је реч о посебно суровом и необичном виду кажњавања, поред тога што је егзекуција затвореника већ неуспешно покушана у новембру 2022. године.

У Алабами је први пут је коришћењем азотног гаса погубљен осуђеник, што је та држава у САД назвала "досад најбезболнијом и најхуманијом методом погубљења", док противници тврде да је метода сурова и експериментална.

Кенет Јуџин Смит (58), осуђен за убиство, усмрћен је у четвртак вече, рекао је гувернер Алабаме Кеј Ајви.

Фото: Alabama Department of Corrections

 

Смиту је стављена маска на лице и удахнуо је чист азотни гас кроз њу, што је изазвало недостатак кисеоника.

Смит је осуђен на смртну казну због убиства из 1988. године, а власти Алабаме већ су покушале да изврше казну у новембру 2022. године тако што је он везан за колица и покушано је да му се убризга смртоносна мешавина хемикалија.

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, пошто они који је требало да изврше казну нису успели да Смиту пронађу вену, одустали су од покушаја у поноћ, када је истекао налог савезне државе за извршење смртне казне.

Смит је један од двојице мушкараца који су осуђени за убиство Елизабет Сенет 1988. године.

Фото: Alabama Department of Corrections

 

Он и још један мушкарац били су плаћени по 1.000 долара како би убили Сенет, а убиство је наручио њен муж, иначе пастор, који је био у великим дуговима и било му је потребно животно осигурање супруге.

До сада најчешће коришћена метода извршења смртне казне у САД јесте смртоносна инјекција, која је уведена 1982. године.

Погубљење азотним гасом никада раније није коришћено за извршење смртне казне у САД.

БОНУС ВИДЕО: