- To je povreda prava na život i krajnje uskraćivanje ljudskog dostojanstva - navodi se u saopštenju portparola Evropske službe za spoljne poslove.

Kako se napominje, smrtna kazna ne deluje kao sredstvo odvraćanja od zločina već predstavlja konačnu kaznu koja čini nepovratnim izvršenje pravde.

- EU nastavlja da poziva na univerzalno ukidanje smrtne kazne - poručuje se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

 

Iako se pozdravlja činjenica da je 29 saveznih američkih država ili ukinulo smrtnu kaznu ili uvelo moratorijum na pogubljenja, izražava se zabrinutost zbog toga što se broj pogubljenja u SAD povećao prošle godine, gde su 24 osobe pogubljene u pet saveznih država uprkos opštem padu korišćenja smrtne kazne od 2020.

- Pozivamo države koje održavaju smrtnu kaznu da sprovedu moratorijum i krenu ka njenom ukidanju, u skladu sa svetskim trendom - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

 

EU je istakla da je ovo prvi put da je u SAD korišćen metod prisiljavanja zatvorenika da udiše čisti azot, čime mu je uskraćen kiseonik potreban za održavanje telesnih funkcija, što je dovelo do azotne hipoksije, i ukazuje na to da vodeći stručnjaci smatraju da je reč o posebno surovom i neobičnom vidu kažnjavanja, pored toga što je egzekucija zatvorenika već neuspešno pokušana u novembru 2022. godine.

U Alabami je prvi put je korišćenjem azotnog gasa pogubljen osuđenik, što je ta država u SAD nazvala "dosad najbezbolnijom i najhumanijom metodom pogubljenja", dok protivnici tvrde da je metoda surova i eksperimentalna.

Kenet Judžin Smit (58), osuđen za ubistvo, usmrćen je u četvrtak veče, rekao je guverner Alabame Kej Ajvi.

Foto: Alabama Department of Corrections

 

Smitu je stavljena maska na lice i udahnuo je čist azotni gas kroz nju, što je izazvalo nedostatak kiseonika.

Smit je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva iz 1988. godine, a vlasti Alabame već su pokušale da izvrše kaznu u novembru 2022. godine tako što je on vezan za kolica i pokušano je da mu se ubrizga smrtonosna mešavina hemikalija.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, pošto oni koji je trebalo da izvrše kaznu nisu uspeli da Smitu pronađu venu, odustali su od pokušaja u ponoć, kada je istekao nalog savezne države za izvršenje smrtne kazne.

Smit je jedan od dvojice muškaraca koji su osuđeni za ubistvo Elizabet Senet 1988. godine.

Foto: Alabama Department of Corrections

 

On i još jedan muškarac bili su plaćeni po 1.000 dolara kako bi ubili Senet, a ubistvo je naručio njen muž, inače pastor, koji je bio u velikim dugovima i bilo mu je potrebno životno osiguranje supruge.

Do sada najčešće korišćena metoda izvršenja smrtne kazne u SAD jeste smrtonosna injekcija, koja je uvedena 1982. godine.

Pogubljenje azotnim gasom nikada ranije nije korišćeno za izvršenje smrtne kazne u SAD.

BONUS VIDEO: