Свети Сава и ђаци 

Свети Сава био је и учитељ. Једном његовом ђаку, један пут, нестане заструг меда. Да би пронашао крадљивца, Свети Сава узвикне гласно својим ђацима: "Ко је украо мед пашће му данас пчела на капу". 

Кад су ђаци после изашли на ручак, онај што је украо био мед, непрестано је пазио да му пчела не падне на капу, и тако је у крађи ухваћен.

Фото: Википедија

 

 

Свети Сава и кириџија

Ишао Свети Сава по земљи са момком, па сретне једнога човека, где гони кола и волове. Замоли га, да пренесе преко воде њега и момка, но он не хтедне. У том сретне сиромашна човека, где гони на коњу товар брашна.

Рече му Свети Саво да пренесе њега и момка преко воде. Сиромашак отовари брашно и пренесе их обојицу. Пошто пођу даље запита момак Светог Саву: "Шта ће Бог дати ономе човеку, што гоњаше кола и волове, па нас не шће пренети преко воде?" Свети Саво рече: "Под кућом има крушку, па ће запети кола и волови за њу и извадиће пун ћуп дуката испод ње; но залуду – не море му душа отићи у рај колико море ли конопац у иглу!"

Пита га момак опет: "Шта ће Бог дати ономе сиромашку, што отовари брашно, па нас пренесе?" Свети Саво му рече: "Код куће има једно мушко дете па умрло; оно ће му брашно приспети мученицима, ама ће душа онога детета у рај!"

Фото: Б.Субашић/Архива Новости

 

 

Свети Сава и родитељи с малим дететом

Донели отац и мати новорођенче у цркву Светом Сави и замолили да дете благослови и да му срећу.

"Ја ћу га багословити, али му срећу можете дати само ви његови родитељи, ако зарано научите: да ради, да штеди, да не лаже, да не краде, да слуша, да је побожно, да поштује старије, да је у свачему умерено; а нарочито ако га будете упутили да добро чува своје здравље".

Родитељи послушаше свеца па од њиховог детета постаде добар, радан, поштен и побожан човек. То се после чуло на далеко па су са свих страна долазили многи људи и доводили малу децу Светом Сави да их благослови и да им срећу. А Свети Сава је свима говорио као и онима првима.

(hramsvetogsave.rs)

БОНУС ВИДЕО: