Premijer Britanije je stvorio imidž ekscentričnog političara koji se ne plaši da nasmeje novinare i javnost. Osim harizme i smisla za humor, DŽonsonov rodoslov je, čini se, još zanimljiviji od persone koju on predstavlja javnosti.

Poslednji osmanski sin

Najstariji je sin Stenlija DŽonsona, takođe političara i bivšeg polsanika konzervativne struje Evropskog parlamenta. Međutim, ako se nastavi tom linijom, sledeći je Osman Kemal, kasnije poznatiji kao Vilfrid DŽonson. Kako se ovo dogodilo?

Još jedan korak u nazad je potreban da bi se došlo do Ali Kemala, jednog od poslednjih ministara Osmanskog carstva.

Foto: Vikipedija

 

Ali Kemal je bio turski novinar, pesnik, član liberalne struje unutar Osmanskog carstva. Bio je pogodan za poslednjeg Velikog vizira Ahmeta Tefika Pašu koji ga je 1919. postavio za ministra unutrašnjih poslova.

Priča počinje u Švajcarskoj, kada je upoznao Vinifred Brun, ćerku anglo-švajcarskog porekla, odnosno ćerku Franka Bruna i Margaret DŽonson. Odlučuju da stanu na ludi kamen u Londonu 1903. godine.

Turksa politička situacija se značajno pogoršava, a 1909. se događa ubistvo jednog od novinara, a ubrzo nakon toga i smena sultana uz pomoć vojske. Ali Kemal je zbog svojih političkih stavova ubrzo postao državni neprijatelj, tada sledi beg u Englesku.

Početak ''DŽonsona''

U Bornmutu, surpuga Ali Kemala je rodila sina - Osmana Vilfrida Kemala, a nakon komplikacija je preminula. Ali ostaje sa svojom taštom u Engleskoj do 1912. kada se vraća u Osmansko carstvo i započinje novu ljubavnu vezu.

Foto: RAF Museum

 

Mladog Osmana je podizala njegova baka, a on se odlučio da promeni svoje ime i postaje Vilfrid DŽonson. Odrastao je u Engleskoj, a njegov sin i unuci će obeležiti političku scenu Velike Britanije. U drugom svetskom ratu je bio pilot RAF-a (Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva).

Stenli DŽonson, unuk Ali Kemala, bio je član konzervativaca i poslanik u Evropskom parlamentu, a bio je zaposlen i u Svetskoj banci i Evropskoj komisiji.

DŽo DŽonson, brat Borisa i praunuk Ali Kemala, je držao funkciju vezanu za visoku edukaciju u Vladi od 2015. do 2019. godine sa prekidima. Do 2019. godine je bio poslanik iz Orpingtona, a trenutno je poslanik gornjeg doma - Kuće Lordova.

Foto: Tanjug/AP

 

Boris DŽonson, verovatno i najpoznatiji iz ove loze, trenutno je premijer Velike Britanije i tu funkciju drži od 2019. godine.

Reakcije u Turskoj

Kada je postao premijer Britanije, opozicioni Sozcu iz Turske je objavio da je ''Osmanski praunuk postao premijer''. Tamošnji mediji ga često oslovljavaju sa ''Boris Turčin''.

Foto: Tanjug/AP

 

Sa druge strane, njegov odnos sa Turskim državnim vrhom nije na zavidnom nivou. Insistirao je da Britanija 2016. blokira Turski napredak kad Evropskoj uniji.

BONUS GALERIJA: Gafovi Borisa DŽonsona