Једном приликом је и издао саопштење поводом тога. Самопштење преносимо у целости.

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Сам наслов РТС-овог саопштења "Мемедовић није ударио песницом у зид“, говори о покушају да се измести фокус са озбиљне теме каква је сукоб интереса који је УО РТС-а регулисао доношењем Етичког кодекса, на ударање песницом у зид у неформалном разговору. Само саопштење није ништа друго до покушај појединаца из менаџмента РТС-а да злоупотребом имена Јована Мемедовића, од истог начине жртву, јер је због наводно незаконитог Етичког кодекса који је донео УО морао да напусти РТС - почео је он и додао:

Он је тада открио и колики хонорар има Мемедовић.

- Такође, у истом саопштењу се наводи да "Мемедовић није био у сукобу интереса јер је у складу са правилима о заштити конкуренције имао сагласност генералног директора да ради квиз Потера“. Тачно, јер је сукоб интереса на РТС-у први пут регулисан 29.12.2022. године доношењем Етичког кодекса, од када настаје проблем сукоба интереса за све запослене у РТС-у који раде за извршне продукције, па и за Мемедовића. Подсетићу још једном да је Мемедовић добровољно отказао уговор о раду и изабрао да "Потеру" води за хонорар, уместо за плату у РТС-у. Да би обичном грађанину била јаснија одлука господина Мемедовића, рећи ћу само да је према званичној калкулацији, РТС преко продуцентске куће "Адреналин" за 10. сезону квиза Потера за хонорар водитеља издвојио 34.200 евра нето за период снимања од 24.8. до 27.9. 2022. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Bez Cenzure - Zvanični kanal

 

 

- Што се тиче ударања Мемедовића песницом у зид, то је чист покушај манипулације и естрадизације озбиљних тема. Потпуно небитна ствар која се десила у једном неформалном разговору на степеницама, као гест незадовољства о којој се није изјашњавао ни Мемедовић, па нећу ни ја. Остаје упитно шта је интерес анонимног сведока или онога по чијем је налогу писала изјаву?

- РТС се у овом саопштењу води оном познатом досетком да три пута поновљена лаж постаје истина, али колико год пута да поновите да је нешто незаконито оно неће постати незаконито, све док то не каже Уставни суд. Зато је потпуно бесмислено да се, како стоји у саопштењу, РТС обратио 18. маја РЕМ-у са захтевом да се Етички кодекс стави ван снаге, имајући у виду да РЕМ нема те надлежности.

- Сигуран сам да у РТС-у има правника који то добро знају, па се поставља питање зашто су се обратили РЕМ-у, а не Уставном суду? Па одговор је једноставан, Уставни суд не би пронашао ништа спорно у Етичком кодексу, а да су се неком обратили, па макар и РЕМ-у у медијима звучи добро.

Фото: З. Јовановић/В. Данилов

 

 

- Такође, у саопштењу се помиње као велики скандал то што се Етички кодекс не примењује на чланове УО. Да ли се ради о незнању или малициозности појединаца из менаџмента не знам, али ствар је врло једноставна и формално је правне природе. Етички кодекс се примењује само на запослене, а чланови УО нису запослени у РТС-у, њих бира РЕМ и они су одговорни РЕМ-у. Што се тиче овог случаја, Етичког кодекса и отказа Јована Мемедовића, више се нећу оглашавати, не желећи да злоупотребљавам медијски простор, а и поштујући одлуку самог Мемедовића да са РТС-ом раскине уговор о раду, желећи му све најбоље у његовој будућој каријери - пише у саопштењу, преноси РТС.

(Еспресо/РТС)

БОНУС ВИДЕО: