Када вас позове новопечени тата на прославу поводом рођења детета, сигурно сте чули за народни обичај да, чим га видите, треба да му поцепате мало кошуље или мајице. Осим што је многима занимљив и на прославама га практикују, многи нису сигурни шта овај народни обичај заправо значи. Зашто се тати цепа кошуља?

Постоје разна веровања и тумачења, а неки сматрају да цепање старе одеће представља скидање старог човека и облачење у новго, односно представља нову улогу која мења живот.

Фото: Профимедиа

 

 

Постоји и друго веровање које је повезано са старим временима када се маме нису порађале у породилиштима, већ код куће, на ливади, у њиви, шуми, колиби... Након рођења, важно је било да се дете увије у неки комад тканине како би било заштићено од хладноће, а онда би тата поцепао своју кошуљу и увијао дете у то платно.

Уколико тата није био присутан током порођаја, онда се заустављао први мушкарац који се засутављао и којем би се узимала кошуља или се цепало парче како би се беба у то умотала и утоплила.

Фото: Профимедиа

 

 

Једно од веровања је и да други мушкарц цепају кошуљу тати како би се симболично део среће пренео на њихи како би и они ускоро постали очеви. Слично томе, постоји веровање кода дама да, уколико вас трудница повуче за нос, брже ћете остати у другом стању.

Неки сматрају и да овај обичај потиче од веровања да ће онај ко узме делић исцепане кошуље добити такође дете истог пола као и отац чију кошуљу цепају, а у неким другим крајевима веровало се да то води ка добијању бебе супротног пола.

(yумама)

БОНУС ВИДЕО: