Знамо да квалитет сна може нарушити тешка храна, алкохол, коришц́ење мобилних телефона и гледање телевизије у спавац́ој соби. Али психијатар Честер Ву тврди да постоји једна грешка коју многи људи праве када се пробуде.

- Лежање у кревету након буђења је велика препрека добром сну - рекао је др Ву. Он је истакао да никада не лежи у кревету, осим ако се не ради о активностима везаним за спавање и интимност.

Са његовим мишљењем се слаже и неуронаучник Челси Роршајб.

- Чим се пробудим, устајем из кревета. Тако мој мозак схвата да је спавац́а соба само место за одмор, што поспешује квалитетан сан - објаснила је она.

Стручњак за спавање Царлеара Веис објаснила је који су недостаци ленчарења у кревету након буђења.

- Поштовање редовног време буђења помаже биолошком сату да регулише физиолошке функције, а не само сан. Дуже спавање и излежавање викендом доводи до "социјалног џет лега" и изазива потешкоц́е у концентрацији, умор, раздражљивост и главобоље - тврди она.

Доктор Рај Дасгупта каже да је мало вероватно да ц́е излежавање у кревету након буђења имати дугорочан утицај на укупан квалитет сна, али истиче да је важно имати редован распоред спавања.

- Одржавање доследног распореда спавања, где се будите и идете у кревет у исто време сваког дана, заиста је важно како бисте обезбедили квалитетан сан - навео је он.

(индеx.хр)

БОНУС ВИДЕО: