Скоро половина њих, или 49 одсто, живи у Израелу, 18 одсто је у Западној Европи, 16 одсто у САД и 12 одсто у земљама бившег Совјетског Савеза, према студији "Конференције о јеврејским материјалним захтевима против Немачке" са седиштем у Њујорку, која се такође назива "Конференција потраживања" (Claims Conference).

Њихов број се брзо смањује, пошто је већина њих веома стара и често слабог здравља, са средњом старошћу од 86 година.

Двадесет процената преживелих је старије од 90 година и више је жена (61 одсто) него мушкараца (39 одсто), преноси АП.

Већина њих су за време Холокауста били деца, односно особе рођене након 1928. године.

- Ово су Јевреји који су рођени у свету који је желео да их види убијене. Они су у младости претрпели злочине Холокауста и били приморани да из пепела логора и гета поново изграде читав живот који је уништио њихове породице и заједнице - рекао је Грег Шнајдер, извршни потпредседник "Конференција потраживања".

Јеврејска заједница у Немачкој поново је порасла после 1990. године, када је више од 215.000 јеврејских миграната и њихових породица дошло из земаља бившег Совјетског Савеза.

Данас у Немачкој још увек живи само 14.200 преживелих, закључује се у демографском извештају.

Конференција потраживања управља се неколико програма компензације који обезбеђују директна плаћања преживелима широм света, обезбеђује социјалне услуге за више од 300 хуматирарних агенција широм света и обезбеђује да преживели добију услуге као што су кућна нега, храна, лекови, превоз и социјализација, наводи АП.

Такође је покренуто неколико образовних пројеката који илуструју важност преношења сведочења преживелих Холокауста на млађе генерације како њихов број постаје све мањи, а антисемитизам је поново у порасту.

Шест милиона европских Јевреја и припадника других мањина убили су нацисти и њихови сарадници током Холокауста у Другом светском рату.

Ни дан данас нема тачних података о томе колико је тачно Јевреја преживело логоре смрти, гета или скривајући се широм Европе коју су окупирали нацисти.

БОНУС ВИДЕО: