Skoro polovina njih, ili 49 odsto, živi u Izraelu, 18 odsto je u Zapadnoj Evropi, 16 odsto u SAD i 12 odsto u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, prema studiji "Konferencije o jevrejskim materijalnim zahtevima protiv Nemačke" sa sedištem u NJujorku, koja se takođe naziva "Konferencija potraživanja" (Claims Conference).

NJihov broj se brzo smanjuje, pošto je većina njih veoma stara i često slabog zdravlja, sa srednjom starošću od 86 godina.

Dvadeset procenata preživelih je starije od 90 godina i više je žena (61 odsto) nego muškaraca (39 odsto), prenosi AP.

Većina njih su za vreme Holokausta bili deca, odnosno osobe rođene nakon 1928. godine.

- Ovo su Jevreji koji su rođeni u svetu koji je želeo da ih vidi ubijene. Oni su u mladosti pretrpeli zločine Holokausta i bili primorani da iz pepela logora i geta ponovo izgrade čitav život koji je uništio njihove porodice i zajednice - rekao je Greg Šnajder, izvršni potpredsednik "Konferencija potraživanja".

Jevrejska zajednica u Nemačkoj ponovo je porasla posle 1990. godine, kada je više od 215.000 jevrejskih migranata i njihovih porodica došlo iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Danas u Nemačkoj još uvek živi samo 14.200 preživelih, zaključuje se u demografskom izveštaju.

Konferencija potraživanja upravlja se nekoliko programa kompenzacije koji obezbeđuju direktna plaćanja preživelima širom sveta, obezbeđuje socijalne usluge za više od 300 humatirarnih agencija širom sveta i obezbeđuje da preživeli dobiju usluge kao što su kućna nega, hrana, lekovi, prevoz i socijalizacija, navodi AP.

Takođe je pokrenuto nekoliko obrazovnih projekata koji ilustruju važnost prenošenja svedočenja preživelih Holokausta na mlađe generacije kako njihov broj postaje sve manji, a antisemitizam je ponovo u porastu.

Šest miliona evropskih Jevreja i pripadnika drugih manjina ubili su nacisti i njihovi saradnici tokom Holokausta u Drugom svetskom ratu.

Ni dan danas nema tačnih podataka o tome koliko je tačno Jevreja preživelo logore smrti, geta ili skrivajući se širom Evrope koju su okupirali nacisti.

BONUS VIDEO: