Магнетна олуја се ствара због сунчевих бакљи, а то су електромагнетне експлозије које се дешавају у сунчевој атмосфери и то има неке утицаје на планету, на нашу планету.

А какав утицај има, открио је метеоролог Недељко Тодоровић.

- На сунцу постоје експлозије, нематеријалне енергије, то је ово електромагнетно зрачење које долази на Земљу. Ако је оно јако, оно узрокује поремећај земљиног магнетног поља и догађају се такозване геомагнетне олује. С друге стране постоји и избачај наелектризованих честица при ерупцијама тог материјала које долазе код нас са сунчевим ветром после неколико дана. Значи постоје два облика те енергије. Када се догоди геомагнетна олуја она утиче, као што је ноћас било и као што је данас, на пренос електричне енергије, на водове, поремети напон трафо станице, затим утиче на пренос у виду сметњи на радио и телевизијске сигнале. Утиче и на здравље код осетљивих људи, јавља се главобоља или аритмија срца, неки други поремећаји и реуматичари реагују на то. Тако да и све друге животињске и биљне врсте осећају тај поремећај мање-више. С друге стране постоје онај утицај на електрисање честица сунчевог ветра који утиче опет на временске прилике и на неке друге процесе на Земљи, попут земљотреса, вукланских ерупција, али то се тек проучава. Што се тиче временских прилика утврђено је да непосредно утичу стварање високих слојевима облака, појаве поларне светлости и других неких метеоролошких феномена - рекао је метеоролог.

Тодоровић је потом открио када се очекује да ова магнетна олуја престане.

- То релативно кратко траје, од неколико сати до пола дана, то је у више импулса те енергије, није она све време јака. Постоји скала одређивања јачине геомагнетне олује, ова ће бити у категорији умерених вредности. Значи неки они такозвани КП планетарни индекс којим се одређује јачина те геомагнетне олује, он ће бити са вредношћу шест. До четири на тој скали је редовно стање, па од пет на даље је нека умерена, а постоје седам и осам на тој скали што спада у неке јаке геомагнетне олује, а ова сутра ће бити умереног интензитета - навео је метеоролог.

Осврнуо се и на утицај ове магнетне олује на временске прилике.

- Сама магнетна олуја, електромагнетни део не толико директно, она може да поспеши пренос на електрисаних честица у том смислу, али на временске прилике пре свега утиче на онај материјални део активности Сунца. Значи на електрисане честице које у виду сунчевог ветра долазе на Земљу и учествују у тим метеоролошким процесима. Земљина атмосфере садржи много електрисаних честица у атмосфери, значи постоји електрично поље, а по законима електромагнетизма са постојањем електричног поља постоји и магнетно поље. Дакле то су два паралелна догађаја, тако у том смислу и овај нематеријални део енергије, као геомагнетна олуја на неки начин ремети електрично поље Земље - рекао је метеоролог.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: