Ненеци, племе које неки називају Самоједима или Јуракима, живе на изразито ниским температурама. Настањени су у пределима Русије где се температуре спуштају и до -50 степени Целзијуса.

Упркос немилосрдним условима, овај номадски народ опстаје више од хиљаду година захваљујући ирвасима од којих добијају месо (једу га сирово или кувано), а од њиховог крзна праве одећу. Осим тога, кожом ирваса прекривају домове и штите се од хладноће, а њихове кости користе за израду посуђа и делова санки.

Ненеци такође једу и рибу, а жене скупљају чисти снег који потом загреју у лонцу и насталу воду користе за пиће. Њихови домови су шатори од костију који пружају довољно топлине када се обложе кожом ирваса.

Годишње прелазе и две хиљаде километара и селе своје кампове. Зими су смештени јужно од делте реке Об, а потом крећу према северу полуострва Јамал. Од посла се одмарају само једном годишње - кад се окупљају на тркама санкама и дружењу.

Занимљиво је и да Ненеци живе у мраку - од новембра до јануара у најсевернијим подручјима сунце уопште не излази. Културно и језички разликују се такозвани шумски Ненеци и Ненеци тундре, који живе у севернијим крајевима. 

БОНУС ВИДЕО: