Маловић је био један од ретких црногорских глумаца који је стекао југословенску славу. Иако је највише био позоришни глумац, публика га је највише памтила по серијама и филмовима, а његов лик се најчешће веже за Радосава из серије "Ђекна још није умрла, а каће не знамо".

Драго Маловић је изузетно тумачио руралне црногорске ликове.

Многи глумци сањају славу. Неки је доживе у млађим данима, ону која никад не престане, неки раде деценијама, али никако не стигну до великог успеха. А некима се велика слава деси у годинама након пензије, као што је то био случај код црногорског великана Драга Маловића.

Молио се светом Василију Острошком да умре

Умро је у 90. години живота, а с обзиром да је имао дуговечне родитеље, молио се свецима да не доживи њихове године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Дух црних брда

 

 

- Мој отац је живео сто две године, а људи ми кажу да ја треба да живим сто пет. Не дај Боже и свети Василије Острошки и сви свеци да доживим толике године. Нема потребе, остао сам сам и без супруге, радо бих да ујутру затворим очи, а да ми је сва породица добро и здраво, рекао је својевремено Маловић за Фокуспресс, који је 2014. године преминуо у Подгорици.

Празан му је био живот без Косе

Радосав је Маловићева животна прича. Без Радосава, признаје, не може да живи. “Богоми се мој Драшко често понаша као Радосав”, говорила је својевремено Маловићева супруга Коса, која је читавог живота била домаћица, док је њен супруг на “даскама које живот значе” зарађивао за породицу. “Као што Црна Гора има Радосава, тако је Босна и Херцеговина имала Мома и Узеира, Рејхана Демирџића и Рудија Алвађа, који су били познати у целој Југославији. Знаш, Косо, у Сарајеву су постојала два солитера које су Сарајлије назвале ’Момо и Узеир’. Ето, ја сам имао ту част да глумим лик који ће заувек остати заштитни лик Црногораца”, одговарао је Драго својој супрузи. Косу Вукотић је упознао 1949. у Никшићу. “На корзоу сам се ‘случајно’ сударио са њом. Погледала ме је мало оштрије, а ја сам се насмејао. Од тада смо се почели састајати и преко неких пријатеља дописивати. Била је права лепотица”, са сетом је причао Маловић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Дух црних брда

 

 

- Након четири године забављања,1953. смо се венчали. Покојни Вељко Мандић ми је био кум.” Драго признаје да је много волео Косу. “Узајамно смо се волели. Имам сина и две ћерке, бројну унучад, којима се поносим.” Само месец дана је фалило да прославе златну свадбу. “Баш смо се пред њену смрт договарали да прославимо златну свадбу. Рачунали смо да ћемо је дочекати, али судбина тако није хтела... Умрла је седмог фебруара 2003.

Када је Коса умрла, Драго је пустио браду. Каже да је ипак морао, на инсистирање деце, да је поткраћује.

Прву главну улогу одиграо у 65. години живота

Прва главна улога, чувеног Радосава му се десила у 65. години, када га је ангажовао редитељ Живко Николић.

- Ова серија ме је прославила и избацила из анонимности. Ту серију је радио покојни Живко Николић, велики позоришни и телевизијски режисер, који је иначе добро познавао менталитет црногорског човјека. Живко је, кад се завршила серија, рекао да је то најбоље остварење које је он у животу направио - испричао је једном приликом овај познати глумац, преноси Блиц.

Ово улогу је требало да првенствено глуми Петар Божовић, међутим због његове заузетости улетео је Маловић. Цела Југославија се питала откуд назив серије "Ђекна још није умрла, а кад ће не знамо". Ко је била Ђекна?

Фото: Јутјуб принтскрин/starodobro

 

 

- Ђекна је име жене. Као што има код нас у Црној Гори постоји име Јокна, Микна… Међутим после смрти Јосипа Броза Тита, сва она колебања која су се почела дешавати, тумачило се: као Југославија се још није распала, а кад ће не знамо. Поготово она сцена из серије кад Радосав каже."Ко хоће са мном, нека иде за мном". А сви су каскали за мном, неко брже, а неко спорије, једно поједно - рекао је Маловић.

Покојни Вељко Мандић је тумачио улогу Радосавовог оца, иако је Маловић млађи од њега пола године.

Патио је за мајком која је умрла 11 година пре њега

- Он је био потпуно здрав, али једноставно старост је учинила своје, патио је за мајком која је 11 година пре тога умрла - каже Драгова ћерка Лиља.

Иако се у медијима с времена на време појављују информације да је умро сам и у дому, Лиља каже да је њен отац био окружен љубављу. Својевремено је и сам Драго о томе причао:

- Чуо сам и ја да тако пишу новине и да се преко тога Фејсбука прича да сам негде у дому у "Рисну" - изјавио је тада Маловић и објаснио да дубоку старост проводи у свом стану у Подгорици, те да су га син и две ћерке обилазе као и унучад и праунучад, преноси Блиц.

Љиља потврђује његове речи.

Истакнути црногорски глумац, доживотни члан Црногорског народног позоришта, члан Удружења драмских уметника Црне Горе, Драго Маловић, преминуо је 12. маја 2014. у Подгорици, у 90. години живота.

(Курир стил)

БОНУС ВИДЕО: