До сада је то пошло за руком САД-у, Кини, бившем Совјетском Савезу и Индији

СЛИМ је достигао висину од 15 километара изнад површине Месеца, где ће започети аутономни 20-минутни спуст од поноћи у суботу (15:00 ГМТ петак), саопштила је Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАКСА).

Назван "месечев снајпериста", СЛИМ ће покушати да слети у оквиру области од 100 метара око своје мете, што представља значајно уже подручје слетања у односу на конвенционалну прецизност од неколико километара, преноси Танјуг.

Ради се о јако ризичном потхвату, а ако јапански лендер СЛИМ успешно спусти на површину Месеца, то ће бити трећа земља која је постигла такав успех у 21. веку и пета која је спровела такозвано меко слетање у историји човечанства, преноси Индеx.хр.

"20 минута ужаса"

- Мислим да нас чека 20 минута ужаса и да ћемо током периода од успоравања до слетања на површину Месеца заборавити да дишемо - рекао је Кењи Кушики из пројекта СЛИМ, преноси ЦНН.

Успешно прецизно слетање СЛИМ-а, према речима професора Универзитета Ритсумеикан Казутоа Саикиа који је развио СЛИМ-ову блиску инфрацрвену камеру за анализирање месечевих стена после слетања, помоћи ће Јапану да своју напредну технологију задржи на веома високом нивоу у свету.

СЛИМ је опремљен са две мале аутономне сонде, "возила за лунарне излете" ЛЕВ-1 и ЛЕВ-2, које ће непосредне пре слетања бити пуштене како би снимили слетање СЛИМ-а на месечеву површину, пише АП.

Возило ЛЕВ-1, величине је микроталасне рерне и опремљено антеном и камером, док је ЛЕВ-2 ровер у облику лопте опремљен са две камере, који је развила ЈАКСА заједно са Сонијем, произвођачем играчака Томијем и Универзитетом Дошиша. ЈАКСА ће емитовати директан пренос слетања на свом Јутјуб каналу, а љубитељи свемира историјски тренутак моћи ће да прате и на великом екрану у кампусу агенције Сагамихара југозападно од Токија.

Пропао амерички покушај

Подсетимо, америчка свемирска летелица "Peregrine One", лансирана прошле недеље са циљем слетања на Месец, уништена је изнад Пацифика пошто се суочила са проблемима.

"Peregrine One" је претрпела квар у погону, што је подразумевало цурење погонског горива из напуклог резервоара оксидатора. Ово је стварало потисак, окретало летелицу и спречавало је да своје соларне панеле стално усмерава ка Сунцу, што је од кључног значаја за одржавање напајања.

Приватни оператер, Астроботик из Питсбурга, навео је летелицу у Земљину атмосферу да изгори, преноси ББЦ.

БОНУС ВИДЕО: