Потражња за кокаином брзо расте широм ЕУ, а владе криве трговину дрогом за избијање насиља у великим лучким градовима попут Антверпена и Ротердама у Холандији и Марсеја у Француској, преноси АП.

Такође, "НЛ тајмс" преноси данас да су холандске власти запленила скоро 60 тона кокаина у Холандији прошле године, што је значајно више од 51 тоне у 2022. 
Лука Антверпен постала је латиноамеричким нарко картелима главна капија за уношење кокаина на европски континент.

Пет тона кокаина заплењено је прошле године у луци Зибруге, која је део вец́е лучког комплекса Антверпен-Бриж, рекао је белгијски министар финансија Винсент ван Петегем.

"Хиљаде запослених широм земље дале су све од себе и прошле године у ванредним околностима", рекао је министар ван Петегем истичући да су Колумбија, Еквадор и Панама и даље водец́е земље порекла ове дроге.

У целој Европи се заплењују рекордне количине кокаина, а земље чланице ЕУ заплениле су у 2021. години укупно 303 тоне кокаина.

Међутим, прошле године холандске власти су заплениле 45.506 килограма кокаина у луци Ротердам док је 467.789 килограма тог наркотика заплењено годину дана раније, наводи НЛ тајмс.
У Холандији је ухапшено 400 појединаца, од којих је неколико њих хапшено и више пута.

Кокаин је откриван и у другим холандским лукама, али и на аеродромима.
Количина заплењене дроге на холандским аеродромима се удвостручила у протеклој години: 2.250 килограма у 2023. у поређењу са 1.300 килограма колико је заплењено током 2022. године.

Холандско тужилаштво је потврдило да су криминалци шверцовали дрогу у мањим количинама, иако су холандске власти прошле године заплениле једну рекордну пошиљку кокаина од 8.000 килограма у луци Ротердам.

Холандске власти су последњих година интензивирале сарадњу са земљама Латинске Америке у борби против трговине дрогом и по свему судећи то има ефекта јер је прошле године у Латинској Америци пронађено и заплењено мање пошиљки дроге намењених Холандији, пише НЛ Тајмс.

БОНУС ВИДЕО: