Potražnja za kokainom brzo raste širom EU, a vlade krive trgovinu drogom za izbijanje nasilja u velikim lučkim gradovima poput Antverpena i Roterdama u Holandiji i Marseja u Francuskoj, prenosi AP.

Takođe, "NL tajms" prenosi danas da su holandske vlasti zaplenila skoro 60 tona kokaina u Holandiji prošle godine, što je značajno više od 51 tone u 2022. 
Luka Antverpen postala je latinoameričkim narko kartelima glavna kapija za unošenje kokaina na evropski kontinent.

Pet tona kokaina zaplenjeno je prošle godine u luci Zibruge, koja je deo veće lučkog kompleksa Antverpen-Briž, rekao je belgijski ministar finansija Vinsent van Petegem.

"Hiljade zaposlenih širom zemlje dale su sve od sebe i prošle godine u vanrednim okolnostima", rekao je ministar van Petegem ističući da su Kolumbija, Ekvador i Panama i dalje vodeće zemlje porekla ove droge.

U celoj Evropi se zaplenjuju rekordne količine kokaina, a zemlje članice EU zaplenile su u 2021. godini ukupno 303 tone kokaina.

Međutim, prošle godine holandske vlasti su zaplenile 45.506 kilograma kokaina u luci Roterdam dok je 467.789 kilograma tog narkotika zaplenjeno godinu dana ranije, navodi NL tajms.
U Holandiji je uhapšeno 400 pojedinaca, od kojih je nekoliko njih hapšeno i više puta.

Kokain je otkrivan i u drugim holandskim lukama, ali i na aerodromima.
Količina zaplenjene droge na holandskim aerodromima se udvostručila u protekloj godini: 2.250 kilograma u 2023. u poređenju sa 1.300 kilograma koliko je zaplenjeno tokom 2022. godine.

Holandsko tužilaštvo je potvrdilo da su kriminalci švercovali drogu u manjim količinama, iako su holandske vlasti prošle godine zaplenile jednu rekordnu pošiljku kokaina od 8.000 kilograma u luci Roterdam.

Holandske vlasti su poslednjih godina intenzivirale saradnju sa zemljama Latinske Amerike u borbi protiv trgovine drogom i po svemu sudeći to ima efekta jer je prošle godine u Latinskoj Americi pronađeno i zaplenjeno manje pošiljki droge namenjenih Holandiji, piše NL Tajms.

BONUS VIDEO: