Ухапшени су И. Ц. (43) из Ужица, одговорно лице ПД „ЦФК Гроуп“ ДОО Ужице који се сумњичи и за недозвољену трговину и пореску утају, Б. Д. (64) из Београда, одговорно лице ПД „ДСТ Технос“ ДОО Београд, ПД „Ti-Rex“ ДОО, Београд и ПД „ДИ Цапо“ ДОО, Београд , Д. А. (54) из Новог Сада, одговорно лице ПД „GOX TRANS“ ДОО Нови Сад, С. Н. (35) из Новог Сада, и за пореску утају у помагању, З. Д. (37) и П. Ј. (52), С. М. (40), С. Д. (27) , Т. Ј. (46) из Новог Сада, А. Р. (50), А. Ћ. (45), Д. П. (48), Т. Р. (46), И. Ћ. (44) и И. Л. (36) из Ужица, Г. Ј. (48), Н. Ј. (73), З. Д. Ј. (37), Т. Ј. (49) и Ж. Л. (35) из Бачког Јарка.

Сумња се да је И. Ц. који није имао овлашћење за трговину, као физичко лице од непознатих особа набавио кондиторске, козметичке и производе кућне хемије ради продаје и то без фактура и исправа о пореклу. Затим је, како се сумња, као одговорно лице прибављао пословну документацију са неистинитом садржином од Д. А., С. Н. и Б. Д. у којој је лажно приказано да су привредна друштва у којима су они одговорна лица, испоручила робу привредном друштву ,,ЦФК“ ДОО Ужице, и на основу које је робу продавао различитим купцима. На овај начин је, како се сумња, убацивао нелегално стечену имовину у легалне токове и вршио њену конверзију за новац.

Осумњичена физичка лица су новац, знајући да проистиче из кривичног дела, подизала у готовом новцу и предавала га И. Ц. на руке у укупном износу од 56.093.160 динара.

Такође, сумња се да је током 2017. године И. Ц. као одговорно лице, уз помоћ одговорних лица ПД „ДСТ Технос“ ДОО, Београд, ПД „Ти-Реџ“ ДОО, Београд, ПД „ДИ Цапо“ ДОО, Београд и ПД „ГОX Транс“ ДОО Нови Сад, на основу лажних рачуна ових привредних друштава, неосновано искористио претходни ПДВ од 15.444.241 динара и неосновано увећао трошкове ПД „ЦФК Гроуп“ ДОО Ужице и тако умањио порез на добит за око 11.790.300 динара, што укупно износи 27.234.541 динара, за колико је оштећен буџет Републике Србије.

Против И. Ц. је поднета кривична пријава и за пореску утају, а против четрдесетдвогодишњег мушкарца из Новог Сада кривична пријава због пореске утаје у помагању. Сумња се да је И. Ц. током ове године у својству одговорног лица у „ЦФК Гроуп“ ДОО Ужице на основу лажних фактура „БОБАН ЦАЛЛ ЦЕНТАР“ ДОО Нови Сад за наводне грађевинске радове које му је испред овог добављача испоставио четрдесетдвогодишњи осумњичени, у укупном износу од 23.418.976 динара, неосновано искористио претходни ПДВ у укупном износу од 3.903.170 динара.

Такође, сумња се да је И. Ц. непосредно пред продају „ЦФК Гроуп“ ДОО Ужице, за себе присвојио имовину привредног друштва у укупној вредности од 21.086.496 динара и да је избегао плаћање пореза на приходе од капитала у износу од 4.064.382 динара, правдајући ово присвајање имовине лажном документацијом. На овај начин оштећен је буџет Републике Србије за 7.967.553 динара.

Осам осумњичених је задржано до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док су остали осумњичени приведени тужилаштву.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".