Велики божићни пост завршава се доласком Божића. Подразумева уздржавање од мрсне хране, али и лоших дела и злих мисли. Али, када дође 7. јануар, одн. Божић, пост престаје и људи могу да се омрсе. Чесница и печеница (прасеће печење) нас чекају на столу. Али, зашто баш свињетина за Божић, не узимајући у обзир да је она најчешће печење у Србији?

Фото: Профимедиа

 

О томе, заправо постоји веома занимљива прича, пише Историјски Забавник. Од 15. века па све до поновног стицања независности у 19. веку, Срби су живели под турском управом. У овом периоду аге и бегови имали су право да у било ком тренутку ушетају у куће српског становништва и траже храну за себе и коње, као и друге потрепштине.

У случају када би домаћин одбио неки захтев, Турци би се светили целој породици, а неки од случајева страшног зулума запамћени су до данас. Управо у ово време, прича каже, родио се и обичај да Срби за Божић једу свињско печење.

"Постоји легенда да су Срби, како би их Турци за овај велики празник оставили на миру, почели да припремају свињетину и то на ражњу, у дворишту, испред куће, да сви виде и осете. Како је Турцима било забрањено да једу ово месо, а чак и да уђу у дом где се свињетина спрема, морали су да за БожИћ заобиђу српске домове", каже за историчар Станислав Сремчевић и додаје да су Срби, док су јели јагњетину за празнике често остајали без ње јер би им је Турци отимали.

Фото: Јутјуб принтскрин/Нолифер

 

Са свињским печењем, Срби су обезбедили да Божић проведу у миру и без нежељених гостију, а временом се, према предању, обичај проширио и на остале велике хришћанске празнике.

"Вероватно је да у причи има мало истине јер су Срби и у другим случајевима налазили начина да извдрају турским освајачима. Иако је њу данас немогуће поткрепити историјским изворима, свакако је реч о симпатичној божићној легенди", закључује Сремчевић.

Зато када данас седнете за празничну трпезу и на њој нађете свињско печење, уз чашицу (или две) испричајте пријатељима и породици причу о свињетини, Србима и Турцима.

Срећан Божић и Христос се роди!

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".