Мамун из Бангладеша сада је проговорио о трагедији која се догодила у августу 2021. године, када су се чланови његове породице, одевени у свечане сарије и одела, укрцали на чамац како би се довезли до места венчања. Међутим, кренула је олуја.

Чамац се због обилних падавина зауставио и породица се склонила под лимену шупу на обали реке, коју је потом погодио гром... Сви су остали на месту мртви.

Мамун (21) се спремао у кући таште и таста када је чуо удар грома. Неколико минута касније стигле су му најгоре могуће вести. Отрчао је до места где је страдала његова породица, никад неће заборавити ту сцену.

- Људи су грлили тела. Повређени су вриштали у боловима, деца су плакала. Ја сам био погубљен, нисам знао где да кренем - рекао је за ББЦ.

У удару грома остао је без оца, баке и деке, рођака, ујака и тетки. Његова мајка је преживела јер се није укрцала у чамац.

Фото: Профимедиа

 

- Када сам пронашао очево тело само сам кренуо да плачем. Толико сам био у шоку да ми је позлило - прича младић.

Исте вечери његови најмилији су сахрањени, а храна са прославе подељенена је бескућницима. Мамун се венчао касније, али годишњицу не слави, јер му доноси болне успомене.

- Од тада се плашим кише и грмљавине - прича младић.

Према подацима УН-а, у Бангладешу сваке године од удара грома погине у просеку 300 људи. У САД има мање од 20 таквих смртних случајева годишње, мада Сједињене Државе имају готово двоструко више становника од Бангладеша, преноси ББЦ.

Муње у Бангладешу годишње односе више живота него поплаве. НАСА, УН и влада Бангладеша наводе да су разлог све снажнијим олујним и грмљавинским невременима климатске промене.

- Глобално отопљавање, промене околине, начин живота све су то фактори који утичу на пораст броја смртних случајева због удара грома - рекао је Мијанур Рахман, главни директор бангладешког Одељења за управљање катастрофама.

Ситуација је толико озбиљна да је влада додала ударе грома на службени попис природних катастрофа које прете земљи. Већина жртава су пољопривредници, који су због рада на пољу изложени грмљавинском невремену током кишних монсунских месеци у пролеће и лето.

БОНУС ВИДЕО: