Mamun iz Bangladeša sada je progovorio o tragediji koja se dogodila u avgustu 2021. godine, kada su se članovi njegove porodice, odeveni u svečane sarije i odela, ukrcali na čamac kako bi se dovezli do mesta venčanja. Međutim, krenula je oluja.

Čamac se zbog obilnih padavina zaustavio i porodica se sklonila pod limenu šupu na obali reke, koju je potom pogodio grom... Svi su ostali na mestu mrtvi.

Mamun (21) se spremao u kući tašte i tasta kada je čuo udar groma. Nekoliko minuta kasnije stigle su mu najgore moguće vesti. Otrčao je do mesta gde je stradala njegova porodica, nikad neće zaboraviti tu scenu.

- LJudi su grlili tela. Povređeni su vrištali u bolovima, deca su plakala. Ja sam bio pogubljen, nisam znao gde da krenem - rekao je za BBC.

U udaru groma ostao je bez oca, bake i deke, rođaka, ujaka i tetki. NJegova majka je preživela jer se nije ukrcala u čamac.

Foto: Profimedia

 

- Kada sam pronašao očevo telo samo sam krenuo da plačem. Toliko sam bio u šoku da mi je pozlilo - priča mladić.

Iste večeri njegovi najmiliji su sahranjeni, a hrana sa proslave podeljenena je beskućnicima. Mamun se venčao kasnije, ali godišnjicu ne slavi, jer mu donosi bolne uspomene.

- Od tada se plašim kiše i grmljavine - priča mladić.

Prema podacima UN-a, u Bangladešu svake godine od udara groma pogine u proseku 300 ljudi. U SAD ima manje od 20 takvih smrtnih slučajeva godišnje, mada Sjedinjene Države imaju gotovo dvostruko više stanovnika od Bangladeša, prenosi BBC.

Munje u Bangladešu godišnje odnose više života nego poplave. NASA, UN i vlada Bangladeša navode da su razlog sve snažnijim olujnim i grmljavinskim nevremenima klimatske promene.

- Globalno otopljavanje, promene okoline, način života sve su to faktori koji utiču na porast broja smrtnih slučajeva zbog udara groma - rekao je Mijanur Rahman, glavni direktor bangladeškog Odeljenja za upravljanje katastrofama.

Situacija je toliko ozbiljna da je vlada dodala udare groma na službeni popis prirodnih katastrofa koje prete zemlji. Većina žrtava su poljoprivrednici, koji su zbog rada na polju izloženi grmljavinskom nevremenu tokom kišnih monsunskih meseci u proleće i leto.

BONUS VIDEO: