Од почетка 2023. ова цифра стално се повећава, а Влада планира да до 2027. године изгради 15.000 нових затворских места, преноси француска БФМ телевизија.

"Препуњеност затвора је један од показатеља да правда није слаба", рекао је француски министар правде Ерик Дупонд-Морети.

Првог дана децембра, према подацима министарства, било је 61.359 оперативних места у француским затворима, а тренутно у њима борави укупно 17.506 притворених лица више од расположивих места, због чега је 2.748 притвореника приморано да спава на душеку на поду.

У истражним центрима, где се налазе они који чекају на суђење и затвореници осуђени на мале казне затвора, попуњеност је 148,5 одсто, док у 11 установа попуњеност капацитета достиже или чак прелази 200 одсто.

Од укупног броја затвореника у француским затворима, готово трећину, односно 26.4 одсто (20.156) чине оптужени који иза решетака чекају пресуду.

Упркос константном повећању броја затвореника у француским затворима, број затвореница који чине 3,7 одсто затворске популације и малолетника није значајно растао.
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".