Od početka 2023. ova cifra stalno se povećava, a Vlada planira da do 2027. godine izgradi 15.000 novih zatvorskih mesta, prenosi francuska BFM televizija.

"Prepunjenost zatvora je jedan od pokazatelja da pravda nije slaba", rekao je francuski ministar pravde Erik Dupond-Moreti.

Prvog dana decembra, prema podacima ministarstva, bilo je 61.359 operativnih mesta u francuskim zatvorima, a trenutno u njima boravi ukupno 17.506 pritvorenih lica više od raspoloživih mesta, zbog čega je 2.748 pritvorenika primorano da spava na dušeku na podu.

U istražnim centrima, gde se nalaze oni koji čekaju na suđenje i zatvorenici osuđeni na male kazne zatvora, popunjenost je 148,5 odsto, dok u 11 ustanova popunjenost kapaciteta dostiže ili čak prelazi 200 odsto.

Od ukupnog broja zatvorenika u francuskim zatvorima, gotovo trećinu, odnosno 26.4 odsto (20.156) čine optuženi koji iza rešetaka čekaju presudu.

Uprkos konstantnom povećanju broja zatvorenika u francuskim zatvorima, broj zatvorenica koji čine 3,7 odsto zatvorske populacije i maloletnika nije značajno rastao.
 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".