Иако је „Електропривреда Србије” (ЕПС) протеклих дана почела да шаље новембарске рачуне за струју, већина суграђана и даље у сандучићима није нашла коверат с обрачунатом потрошњом. Зато они ревносни питају а шта ако им до 30. децембра, до када је ЕПС продужио рок за попусте од пет одсто, не стигну рачуни. Ко ће им тих пет процената умањити и зашто би некоме опростили тај новац ако су већ штедели струју.

ИЗ ЕПС-а су јуче саопштили да домаћинства која нису добила новембарски рачун за електричну енергију на кућну адресу могу остварити право на попуст за редовно плаћање ако до 30. децембра уплате исти износ који је био на рачуну за октобар 2023. Како је наведено, ЕПС на овај начин жели да изађе у сусрет редовним платишама, пошто је због хакерског напада достава преосталих рачуна за новембар изузетно отежана. Из безбедносних разлога и даље су ван функције портал „Увид у рачун”, као и уплате на шалтерима ЕПС-а.

Због безбедносних процедура није могуће ни подношење приговора и рекламација, али ће сви приговори примљени по успостављању система бити третирани као благовремени и решени у најкраћем могућем року. Како је наведено, сви ИТ системи ЕПС-а постепено се опорављају од сајбер-напада, а приоритети су заштита система и безбедност података.

Подсећања ради, цена ставки које се односе на енергију су кориговане за 9,8 одсто, али је просечан рачун, који у себи садржи и друге ставке, увећан за осам процената.

ЕПС обрачунава попусте за рационалну потрошњу у износу од 20 до 40 одсто за домаћинстава која утроше мање електричне енергије него у истом месецу прошле или претпрошле године. Иначе од 1. октобра ове до 31. марта 2024. године важе нове мере за рационалну потрошњу. Наиме, влада је усвојила препоруку да ЕПС домаћинствима која смање потрошњу електричне енергије одобри од 20 до 40 одсто попуста на месечни рачун. Овим пакетом мера биће додатно стимулисана рационална потрошња електричне енергије, а износи попуста увећани су у односу на прошлу годину. Домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за пет до 15 одсто у односу на исти месец у претходне две године, у ком је остварена већа потрошња, добиће попуст од 20 одсто. За уштеду електричне енергије од 15 до 20 одсто умањење ће износити 25 одсто, а за уштеду од 20 до 25 одсто обрачунаваће се 30 одсто попуста. За домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за 25 до 30 одсто обрачунаће се попуст од 35 одсто, док ће највећи попуст од 40 одсто добити домаћинства која смање потрошњу за више од 30 одсто у односу на исти месец у претходне две године.

На основу препоруке владе, ЕПС ће домаћинствима обрачунати и попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на исти месец 2022. године.

Попуст се обрачунава на задужење за електричну енергију умањено за ставке обрачунска снага и трошак гарантованог снабдевача.

(Политика)

БОНУС ВИДЕО: