Iako je „Elektroprivreda Srbije” (EPS) proteklih dana počela da šalje novembarske račune za struju, većina sugrađana i dalje u sandučićima nije našla koverat s obračunatom potrošnjom. Zato oni revnosni pitaju a šta ako im do 30. decembra, do kada je EPS produžio rok za popuste od pet odsto, ne stignu računi. Ko će im tih pet procenata umanjiti i zašto bi nekome oprostili taj novac ako su već štedeli struju.

IZ EPS-a su juče saopštili da domaćinstva koja nisu dobila novembarski račun za električnu energiju na kućnu adresu mogu ostvariti pravo na popust za redovno plaćanje ako do 30. decembra uplate isti iznos koji je bio na računu za oktobar 2023. Kako je navedeno, EPS na ovaj način želi da izađe u susret redovnim platišama, pošto je zbog hakerskog napada dostava preostalih računa za novembar izuzetno otežana. Iz bezbednosnih razloga i dalje su van funkcije portal „Uvid u račun”, kao i uplate na šalterima EPS-a.

Zbog bezbednosnih procedura nije moguće ni podnošenje prigovora i reklamacija, ali će svi prigovori primljeni po uspostavljanju sistema biti tretirani kao blagovremeni i rešeni u najkraćem mogućem roku. Kako je navedeno, svi IT sistemi EPS-a postepeno se oporavljaju od sajber-napada, a prioriteti su zaštita sistema i bezbednost podataka.

Podsećanja radi, cena stavki koje se odnose na energiju su korigovane za 9,8 odsto, ali je prosečan račun, koji u sebi sadrži i druge stavke, uvećan za osam procenata.

EPS obračunava popuste za racionalnu potrošnju u iznosu od 20 do 40 odsto za domaćinstava koja utroše manje električne energije nego u istom mesecu prošle ili pretprošle godine. Inače od 1. oktobra ove do 31. marta 2024. godine važe nove mere za racionalnu potrošnju. Naime, vlada je usvojila preporuku da EPS domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri od 20 do 40 odsto popusta na mesečni račun. Ovim paketom mera biće dodatno stimulisana racionalna potrošnja električne energije, a iznosi popusta uvećani su u odnosu na prošlu godinu. Domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, u kom je ostvarena veća potrošnja, dobiće popust od 20 odsto. Za uštedu električne energije od 15 do 20 odsto umanjenje će iznositi 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta. Za domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za 25 do 30 odsto obračunaće se popust od 35 odsto, dok će najveći popust od 40 odsto dobiti domaćinstva koja smanje potrošnju za više od 30 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine.

Na osnovu preporuke vlade, EPS će domaćinstvima obračunati i popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.

Popust se obračunava na zaduženje za električnu energiju umanjeno za stavke obračunska snaga i trošak garantovanog snabdevača.

(Politika)

BONUS VIDEO: