Извори су за Ројтерс рекли да је савјетник, генерал Мусави, био одговоран за координацију војног савеза између Сирије и Ирана.

Иранска државна телевизија прекинула је редовно емитовање вести како би објавила да је Мусави убијен, описујући га као једног од најстаријих саветника гарде у Сирији.

Речено је да је био "међу онима који су пратили Касема Сулеманија", челника елитних гардијских снага Кудс, које чине једну од пет грана иранске Исламске револуционарне гарде специјализоване за неконвенционалне војне операције. Иначе. Сулејмани је убијен у нападу америчких беспилотних летелица у Ираку 2020.

Ирански председник: Ционистички режим ће платити за овај злочин

Ирански предсједник Ебрахим Раиси рекао је да је атентат на Мусавија показао слабост Израела.

- Овај чин је знак фрустрације и слабости ционистичког режима за коју ће сигурно платити цену - рекао је Раиси, пренели су ирански медији.

Револуционарна гарда рекла је да ће Израел испаштати због убиства Мусавија, који је имао чин бригадног генерала гарде.

- Узурпатор и дивљи ционистички режим платиће за овај злочин - рекла је гарда у саопштењу прочитаном на државној ТВ.

Иран је послао стотине припадника Гарде као "саветнике" ради обуке и организације хиљаде шиитских бораца из Ирака, Авганистана и Пакистана како би помогли влади у грађанском рату. Борци из либанског Хезболаха су такође блиско сарађивали с иранским војним заповедницима у Сирији, преноси Индекс.хр.

С обзиром на то да је Мусави био главни ирански оперативац за допрему оружја, наоружања и новца из Ирана у Сирију и Либан, није никакво изненађење да га је Израел одабрао као циљ. Међутим, Мусави је у Дамаску живео тридесет година те је чак имао уред у тамошњем министарству обране па је логично питање зашто је нападнут баш сада, усред кризе у Појасу Газе.

Фото: Твитер принтскрин/@Reuters

 

Да ли могуће да Израел жели рат на два бојишта истовремено?

Пре две недеље председавајући израелског Виећа за националну сигурност Цахи Ханегби на телевизијском програму Channel 12 најавио је нови рат – против Хезболаха. Но тада је Ханегби тврдио да до напада на Хезболах неће доћи пре него што се доврше операције у Појасу Газе, што је разумљиво јер ниједна војска не жели истовремено ратовати на два бојишта и водити две одвојене операције. 

Зашто се напад догодио баш сада?

Због чега је израелски политички врх одлучио напасти сам врх Републиканске гарде? Зато што у сваком рату постоји неколико одвојених фактора. Уз доминантни војни, ту је политички, али и економски. Израелска економија све теже подноси ово ратно стање којем се не назире крај. Чекати крај операција у Појасу Газе па онда кренути на Хезболах значило би додатне месеце војне службе за 300 хиљада мобилизованих. И вероатно подизање још неколико десетина хиљада људи.

Са севера Израела уз границу с Либаном евакуисано је више од 80 хиљада становника. Пољопривредни засади пропадају, а индустријски погони стоје. Живот на северу Израела дословно је стао.

Фото: Танјуг/АП

 

Угасио се и туризам. Ове године је до почетка рата с Хамасом Израел посетило 2.5 милиона туриста. С обзиром на то да је израелска туристичка сезона најинтензивнија за божићне празнике, сви су очекивали да ће се број туриста приближити, ако не и премашити, рекордној 2019. години с 4.9 милиона. Уместо неколико милиона туриста који обилазе Јерусалим, Бетлехем, Назарет, реку Јордан, Галилејско језеро и сва остала верско-туристичка одредишта, она зјапе празна.

Израелска економија све више трпи

Једини рат који је Израел водио дуже од овога био је онај први који је трајао је од новембра 1948. до марта 1949. Сви остали били су знатно краћи. Јомкипурски рат трајао је 20 дана, а Јунски рат познатији је по називу Шестодневни јер је трајао шест дана. 

Због свега тога израелска економија све теже трпи рат којем се не види крај. Иако би израелска војска најрадије прво довршила посао у Појасу Газе па се онда посветила уништавању Хезболаха, израелске вође знају да им понестаје времена. Због тога је ваздушни удар на бригадног генерала иранске Револуционарне гарде Саједа Разија Мусавија покушај Јерусалима да испровоцира одговор Техерана који би био довољан за покретање велике војне операције против Хезболаха.

Фото: Профимедиа

 

Засигурно не случајно истог дана кад се догодио напад на Мусавија, израелски министар обране Јоав Галан посетио је северно заповедништво израелске војске задужене за надзор границе према Либану и Сирији. Тhe Jerusalem Post Пост је пренео Галанове изјаве како су удари из ваздуха и деловања артиљерије и тенкова елиминисали 150 припадника Хезболаха те да је израелско ратно ваздухопловство уништило значајни део инфраструктуре Хезболаха у јужном Либану.

Рат против Хезболаха могао би почети сваког трена

Занимљиво је да је у изворном извјештају Тхе Јерузалем Пост пренео и изјаву министра Галана како израелско ратно ваздухопловство надзире либански ваздушни простор те потпуно сигурно делује унутар њега. У накнадној обради текста тај део је изостављен, али је мали део још увек видљив у поднаслову.

Фото: Профимедиа

 

Очигледно је опција чекања краја операција у Појасу Газе постала неприхватљива те операције против Хезболаха могу почети сваког тренутка. Јерусалим само чека оправдани повод, наводи хрватски Индекс.

БОНУС ВИДЕО: