Izvori su za Rojters rekli da je savjetnik, general Musavi, bio odgovoran za koordinaciju vojnog saveza između Sirije i Irana.

Iranska državna televizija prekinula je redovno emitovanje vesti kako bi objavila da je Musavi ubijen, opisujući ga kao jednog od najstarijih savetnika garde u Siriji.

Rečeno je da je bio "među onima koji su pratili Kasema Sulemanija", čelnika elitnih gardijskih snaga Kuds, koje čine jednu od pet grana iranske Islamske revolucionarne garde specijalizovane za nekonvencionalne vojne operacije. Inače. Sulejmani je ubijen u napadu američkih bespilotnih letelica u Iraku 2020.

Iranski predsednik: Cionistički režim će platiti za ovaj zločin

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da je atentat na Musavija pokazao slabost Izraela.

- Ovaj čin je znak frustracije i slabosti cionističkog režima za koju će sigurno platiti cenu - rekao je Raisi, preneli su iranski mediji.

Revolucionarna garda rekla je da će Izrael ispaštati zbog ubistva Musavija, koji je imao čin brigadnog generala garde.

- Uzurpator i divlji cionistički režim platiće za ovaj zločin - rekla je garda u saopštenju pročitanom na državnoj TV.

Iran je poslao stotine pripadnika Garde kao "savetnike" radi obuke i organizacije hiljade šiitskih boraca iz Iraka, Avganistana i Pakistana kako bi pomogli vladi u građanskom ratu. Borci iz libanskog Hezbolaha su takođe blisko sarađivali s iranskim vojnim zapovednicima u Siriji, prenosi Indeks.hr.

S obzirom na to da je Musavi bio glavni iranski operativac za dopremu oružja, naoružanja i novca iz Irana u Siriju i Liban, nije nikakvo iznenađenje da ga je Izrael odabrao kao cilj. Međutim, Musavi je u Damasku živeo trideset godina te je čak imao ured u tamošnjem ministarstvu obrane pa je logično pitanje zašto je napadnut baš sada, usred krize u Pojasu Gaze.

Foto: Tviter printskrin/@Reuters

 

Da li moguće da Izrael želi rat na dva bojišta istovremeno?

Pre dve nedelje predsedavajući izraelskog Vieća za nacionalnu sigurnost Cahi Hanegbi na televizijskom programu Channel 12 najavio je novi rat – protiv Hezbolaha. No tada je Hanegbi tvrdio da do napada na Hezbolah neće doći pre nego što se dovrše operacije u Pojasu Gaze, što je razumljivo jer nijedna vojska ne želi istovremeno ratovati na dva bojišta i voditi dve odvojene operacije. 

Zašto se napad dogodio baš sada?

Zbog čega je izraelski politički vrh odlučio napasti sam vrh Republikanske garde? Zato što u svakom ratu postoji nekoliko odvojenih faktora. Uz dominantni vojni, tu je politički, ali i ekonomski. Izraelska ekonomija sve teže podnosi ovo ratno stanje kojem se ne nazire kraj. Čekati kraj operacija u Pojasu Gaze pa onda krenuti na Hezbolah značilo bi dodatne mesece vojne službe za 300 hiljada mobilizovanih. I veroatno podizanje još nekoliko desetina hiljada ljudi.

Sa severa Izraela uz granicu s Libanom evakuisano je više od 80 hiljada stanovnika. Poljoprivredni zasadi propadaju, a industrijski pogoni stoje. Život na severu Izraela doslovno je stao.

Foto: Tanjug/AP

 

Ugasio se i turizam. Ove godine je do početka rata s Hamasom Izrael posetilo 2.5 miliona turista. S obzirom na to da je izraelska turistička sezona najintenzivnija za božićne praznike, svi su očekivali da će se broj turista približiti, ako ne i premašiti, rekordnoj 2019. godini s 4.9 miliona. Umesto nekoliko miliona turista koji obilaze Jerusalim, Betlehem, Nazaret, reku Jordan, Galilejsko jezero i sva ostala versko-turistička odredišta, ona zjape prazna.

Izraelska ekonomija sve više trpi

Jedini rat koji je Izrael vodio duže od ovoga bio je onaj prvi koji je trajao je od novembra 1948. do marta 1949. Svi ostali bili su znatno kraći. Jomkipurski rat trajao je 20 dana, a Junski rat poznatiji je po nazivu Šestodnevni jer je trajao šest dana. 

Zbog svega toga izraelska ekonomija sve teže trpi rat kojem se ne vidi kraj. Iako bi izraelska vojska najradije prvo dovršila posao u Pojasu Gaze pa se onda posvetila uništavanju Hezbolaha, izraelske vođe znaju da im ponestaje vremena. Zbog toga je vazdušni udar na brigadnog generala iranske Revolucionarne garde Sajeda Razija Musavija pokušaj Jerusalima da isprovocira odgovor Teherana koji bi bio dovoljan za pokretanje velike vojne operacije protiv Hezbolaha.

Foto: Profimedia

 

Zasigurno ne slučajno istog dana kad se dogodio napad na Musavija, izraelski ministar obrane Joav Galan posetio je severno zapovedništvo izraelske vojske zadužene za nadzor granice prema Libanu i Siriji. The Jerusalem Post Post je preneo Galanove izjave kako su udari iz vazduha i delovanja artiljerije i tenkova eliminisali 150 pripadnika Hezbolaha te da je izraelsko ratno vazduhoplovstvo uništilo značajni deo infrastrukture Hezbolaha u južnom Libanu.

Rat protiv Hezbolaha mogao bi početi svakog trena

Zanimljivo je da je u izvornom izvještaju The Jeruzalem Post preneo i izjavu ministra Galana kako izraelsko ratno vazduhoplovstvo nadzire libanski vazdušni prostor te potpuno sigurno deluje unutar njega. U naknadnoj obradi teksta taj deo je izostavljen, ali je mali deo još uvek vidljiv u podnaslovu.

Foto: Profimedia

 

Očigledno je opcija čekanja kraja operacija u Pojasu Gaze postala neprihvatljiva te operacije protiv Hezbolaha mogu početi svakog trenutka. Jerusalim samo čeka opravdani povod, navodi hrvatski Indeks.

BONUS VIDEO: