Председник Белорусије рекао је у понедељак да је Русија завршила испоруку тактичког нуклеарног оружја његовој земљи, што је иницијатива која је изазвала велику забринутост у суседној Пољској и другде у региону, преноси АП.

Председник Александар Лукашенко рекао је на састанку економског блока предвођеног Москвом у Санкт Петербургу да су испоруке завршене у октобру, али није навео детаље о томе колико је оружја послато нити где је распоређено.

Фото: Профимедиа

 

Тактичко нуклеарно оружје, које је намењено за употребу на бојном пољу, има кратак домет и мали принос у поређењу са много снажнијим нуклеарним бојевим главама уграђеним у ракете дугог домета. Русија је рекла да ће задржати контролу над онима које шаље у Белорусију.

Лукашенко је рекао да смештање руског нуклеарног оружја у његовој земљи има за циљ да одврати агресију Пољске, чланице НАТО-а, преноси АП.

Путин је још у јуну потврдио да је прва испорука тактичког нуклеарног оружја стигла у Белорусију и да је оно стационирано у тој земљи.

Фото: Профимедиа

 

- Зашто бисмо претили целом свету? Већ сам рекао да је употреба екстремних мера могућа у случају да постоји опасност за руску државност - рекао је Путин тада.

БОНУС ВИДЕО: