Predsednik Belorusije rekao je u ponedeljak da je Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja njegovoj zemlji, što je inicijativa koja je izazvala veliku zabrinutost u susednoj Poljskoj i drugde u regionu, prenosi AP.

Predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je na sastanku ekonomskog bloka predvođenog Moskvom u Sankt Peterburgu da su isporuke završene u oktobru, ali nije naveo detalje o tome koliko je oružja poslato niti gde je raspoređeno.

Foto: Profimedia

 

Taktičko nuklearno oružje, koje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju, ima kratak domet i mali prinos u poređenju sa mnogo snažnijim nuklearnim bojevim glavama ugrađenim u rakete dugog dometa. Rusija je rekla da će zadržati kontrolu nad onima koje šalje u Belorusiju.

Lukašenko je rekao da smeštanje ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji ima za cilj da odvrati agresiju Poljske, članice NATO-a, prenosi AP.

Putin je još u junu potvrdio da je prva isporuka taktičkog nuklearnog oružja stigla u Belorusiju i da je ono stacionirano u toj zemlji.

Foto: Profimedia

 

- Zašto bismo pretili celom svetu? Već sam rekao da je upotreba ekstremnih mera moguća u slučaju da postoji opasnost za rusku državnost - rekao je Putin tada.

BONUS VIDEO: